U trendu

6 najskupljih i najlepših mačaka na svetu

Uvek je topla preporuka udomiti mačke i pse koji su napušteni, izbačeni na ulicu ili primorani da ceo svoj život provedu van toplog doma i bez ljubavi.

S druge strane, postoje oni sa “dubljim džepom” koji sebi mogu da priušte nabavku papreno skupih mačaka.

Neke mačke su ređe od drugih, a ta kombinacija retkosti i lepote dovela je do toga da je potrebno izdvojiti veliku sumu novca, od koje vam se može zavrteti u glavi.

1. Persijska mačka
Među najskuplje rase mačaka na prvo mesto je stigla persijska mačka, koja potiče sa Bliskog istoka. Umiljata je, mirna i blage naravi, neretko se sprijatelji sa malim životinjama, papagajem ili hrčkom. Nije preterano razigrana, pa je mnogi zovu salonskom mačkom, a cena joj doseže i do 4,860 evra.

2. Ruska plava mačka
Odmah za njom, tu je ruska plava mačka. Ima svilenkastu dlaku plavo – sive boje, smaragdno zelene oči, a uz to je vrlo umiljava i odana poput psa. Cena može da ide i do 2,600 evra.

3. Savana
Da li ste nekada čuli za savana mačku? U pitanju je hibridna vrsta nastala ukrštanjem divlje afričke i domaće mačke. Ona zahteva nekoga ko će se baviti njom, jer je po prirodi jako živahna. Dobra je skakčica, koja bez problema može sa poda da skoči na vrh vašeg frižidera.

Zanimljiva je i činjenica da ova mačka ima i smisao za humor, a neke od omiljenih šala su joj skrivanje od vlasnika. Cena može da ide i do 18,000 evra!

4. Manska mačka
Nastala je na ostvru Manu u Irskom moru i smatra se jednom od najzahtevnijih vrsti. Manska mačka može imati različite dužine repa, a mogu biti potpuno bez repa. Njihova cena se kreće između 180 evra i 3,500 evra.

5. Sfinks mačka
Prva je rođena 1966. u Torontu, a karakteristika joj je da nema krzno. Jako je inteligentna, glasna i “pričljiva” i voli društvo. Odlično se slaže sa decom i psima. Nisu vrsta koja voli da bude samostalna kao druge mačke. Kako nemaju krzno, ovo su isključivo kućne mačke i ne bi smele dugo da budu na hladnoći ili direktnom suncu. Cena im se kreće od 270 do 2,700 evra.

6. Škotski fold
Škotski fold je vrlo zanimljiva mačka srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim, preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru. Preklopljene uši uzrokuje dominantni gen koji utiče na hrskavicu u ušima, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Ako želite da vam škotski fold postane ljubimac, moraćete da izdvojite između 180 i 2,700 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)