U trendu

Evo kako se možete rešiti mirisa psa u vašem domu

Ako živite sa psom, ili više njih, verovatno ste se pitali kako se rešiti mirisa psa.

Mirisi pasa razlikuju se u zavisnosti od različitih faktora, uključujući rasu, dob, vrstu krzna, zdravlje i zdravstveno stanje, količinu pljuvačke, aktivnosti na otvorenom i, možda najvažnije, učestalost kupanja, prenosi Reader’s Digest.

Najpouzdaniji načini da sprečite da vaša kuća smrdi na psa uključuje redovno čišćenje svih mesta na kojima vaš pas boravi i osiguravanje čistoće i zdravlja vašeg psa.

Ako se držite ovih smernica možete minimizovati miris pasa u vašem domu, a možete ga čak i u potpunosti ukloniti.

Održavajte svog psa čistim

Profesionalni trener pasa Julia Dženkins preporučuje redovno kupanje blagim šamponom. “Redovno kupanje znači barem jednom mesečno, plus sečenje noktiju i četkanje krzna, što im pomaže da bolje mirišu i pomaže da smanji količinu dlaka koje bacaju po kući.Takođe je važno oprati vašeg ljubimca nakon igre na otvorenom. “Ako je vaš pas bio napolju duže vreme, operite mu šape i dobro ga osušite ako je mokar – kako biste smanjili miris u vašem domu”, kaže ekspertkinja za kućne ljubimce Šenon Bun.

Održavajte podove čistima

Za drvo, pločice ili laminat, metenje je prvi korak. Veoma koristan drugi korak je da nakon metenja prođete podove starim suvom posteljinom – brojni vlasnici dlakavih ljubimaca savjetuju tu metodu kao izvrsnu za skupljanje dlaka. Ako imate tepihe redovno usisavanje je nezaobilazno.

Održavajte čistoću vašeg nameštaja

Iako mnogi psi nemaju pristup nameštaju, ipak znaju da se prišunjaju kad ih niko ne gleda. Neki pak imaju pristup kauču i u takvim situacijama najbolje je da imate navučeno ćebe ili neku vrstu prekrivača – jer je to lakše očistiti nego celu kauč. Ako ipak primetite da nameštaj počinje da miriše na vašeg ljubimca postoji jednostavno netoksično rešenje: Držite bočicu s raspršivačem napunjenu s četiri dela sirćeta i jedan deo vode pri ruci. “Odlično je za redovno prskanje tepiha i tapeciranog nameštaja za rešavanje neprijatnih mirisa, uključujući urin”, kaže stručnjak za čišćenje Džozef Marini.

Čistite igračke vašeg psa

Pranje psećih plišanih igračaka skoro je jednako važno kao i pranje krevetića za kućne ljubimce, ali mnogi ljudi to zanemaruju. Nakon početne faze šteneta, pseća usta više nisu poznata kao mesta s najboljim mirisom, a budući da im slina curi po igračkama, vaš dom može mirisati poput psećeg zadaha. Možete ih ubaciti u mašinu svake nedelje zajedno s krevetom za pse.

Budite sigurni da je vaš ljubimac zdrav

Možda postoje medicinski razlozi zašto vaš pas smrdi. Ako redovno kupate svog psa, a on i dalje smrdi, možda ima neko stanje koje uzrokuje da proizvodi više mirisa nego inače. “Pseći miris takođe može biti uzrokovan iritacijom kože i bakterijama, koje se pojačavaju vlagom”, kaže Vojenski. Intenzivan miris psa može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Dakle, ako se vaš pas preterano liže ili ima iznenadnu promenu apetita, vreme je da posetite veterinara, napominje Dženkins, a prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar