U trendu

Idealni ljubimci: Ovih 5 rasa pasa nemaju neprijatan miris (foto)

Svaki pas ima svoj specifičan miris, koji je rezultat ishrane, higijene, ali i rase kojoj pripada. Na primer, labrador retriveri su uzgajani da prežive u različitim vremenskim uslovima, zbog čega njihova koža ima zaštitni masni sloj koji može da ima neprijatan miris.

Takođe, biglovi mogu imati neprijatan miris jer su uzgajani za lov u čoporima. Jači miris pomaže članovima čopora da se brzo identifikuju i organizuju tokom lova.

Međutim, ljubitelji pasa koji ne podnose jake mirise i žele da imaju psa ne treba da očajavaju. Određene rase su poznate po veoma slabom ili neutralnom mirisu. U nastavku predstavljamo pet rasa koje su stručnjaci portala Pets Training & Boarding izdvojili jer nemaju nikakav miris, a prenosi Index.

Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišoni nemaju miris i ne linjaju, a takođe se smatraju hipoalergenom rasom. Ovi psi su razigrani, aktivni i vole društvo. Iako se ne linjaju, njihovo kovrdžavo krzno zahteva posebnu negu i redovne odlaske kod frizera za pse.

Basenji

Basenji imaju kratko krzno neutralnog mirisa koje ne linja mnogo. Iako su mali, Basenji su veoma aktivni i inteligentni psi, zbog čega su im potrebni iskusni vlasnici koji mogu da posvete mnogo vremena njihovoj obuci.

Jazavčar

Jazavičari su mali psi odličnog karaktera, koji imaju neutralan miris, ali se ne preporučuju alergičarima jer se linjaju. Oni su prijateljski nastrojeni i lojalni prema svojim vlasnicima, a pozitivno reaguju na obuku. Jazavičari vole hranu, zbog čega njihovi vlasnici treba da vode računa o ishrani kako se ne bi ugojili.

Maltezer

Maltezeri ne ostavljaju gotovo nikakav miris, a mali su i ne linjaju mnogo, što ih čini odličnim za vlasnike koji žive u stanovima. Međutim, vlasnici bi trebalo da vode računa o svojim noktima jer oni veoma brzo rastu i potrebno ih je redovno šišati.

Shih Tzu

Iako Shih Tzu psi većinu vremena imaju neutralan miris, skloni su zdravstvenim problemima zbog kojih ponekad smrde. Njihovi vlasnici treba da obrate pažnju na higijenu zuba, potencijalne upale uha, kao i probleme sa analnom žlezdom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.