U trendu

Kako da se zaštitite od napada agresivnog psa

Postoje slučajevi kada psi napadaju ljude, a često su ti napadi sa ozbiljnim posledicama. Zato je veoma važno znati kako da se zaštitite i pravilno reagujete kako biste sprečili napad.

Pokušajte da ostanete mirni

Psi, kao i neke druge životinje, osećaju ljudski strah. Naravno, prilično je teško smiriti se ako je ispred vas agresivan pas.

Za početak, trebalo bi da prestanete da vičete, mašete rukama i pokušavate da pobegnete. Takve aktivnosti će odati vaš strah i nervozu, a pas će dobiti direktan signal za napad.

Usporite

Ako vam je pas na putu dok trčite, odmah smanjite brzinu.

Polako se okrenite na drugu stranu i nastavite da se krećete polako prateći psa svojim perifernim vidom. Takođe bi bilo najbolje da zastanete, ostanete nepomični i opustite ruke uz telo. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

Ne gledajte ga u oči

Direktan kontakt očima sa psom može povećati njegovu agresiju. Životinja takav pogled doživljava kao pretnju i zato će prva napasti.

Psa treba držati u vašem vidnom polju, gledajući ga sa strane. Tada će shvatiti da niste pretnja i najverovatnije će samo proći pored vas.

Odvratite pažnju psa

U takvoj situaciji, svaka stvar koja će vam biti pri ruci pomoći će. Dajte svom psu svoju cipelu, flašu ili ranac, sve što može da žvaće. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljavati, izbegavajući posledice.

Dajte psu komandu

Ako pas nastavi da pokazuje agresiju, okrenite se prema njemu i nastavite da gledate blago u stranu i naredite mu da ode. Važno je da vaš glas, u tom trenutku, bude samouveren i autoritativan, ali ni u kom slučaju preteći i vrišteći.

Efikasne komande su: „Ne!“ i „Nazad!“ Nakon što ih pas čuje, osetiće vašu snagu, uplašiće se i pomeriće se u stranu, piše Espreso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.