U trendu

Na njih ćete potrošiti najviše: 5 najskupljih rasa pasa za čuvanje (foto)

Svim psima je potrebna hrana, vakcine i redovni pregledi kod veterinara, ali neke rase imaju dodatne troškove koje možda niste uzeli u obzir, uključujući posebne zdravstvene preglede, osiguranje kućnih ljubimaca, lekove, ograničenja u ishrani i negu.

Veterinar Adam Kristman ističe pet najskupljih rasa koje možete posedovati, prenosi Best Life.

5. Zlatni retriver

„Mogu da imaju mnogo zdravstvenih problema“, kaže Kristman.

Prema Američkom kinološkom klubu (AKC), zlatni retriveri su generalno zdravi psi, ali ih treba redovno pregledati i testirati na razne uslove, uključujući infekcije uha, katarakte i bolesti srca. Svi ti pregledi mogu koštati prilično.

4. Francuski buldog

Nije iznenađujuće da su francuski buldozi, poznati po naboranim licima, šiljastim ušima i niskom rastu, jedna od najskupljih rasa pasa.

„Kao i sve rase ravnog lica, francuski buldozi su skloni problemima sa disanjem i loše rade po vrućem ili vlažnom vremenu“, kaže AKC. Ovi psi takođe zahtevaju redovno održavanje ušiju i očiju kako bi se izbegle infekcije.

AKC dodaje da francuski buldozi mogu biti skloni kožnim oboljenjima ili alergijama, što može značiti da im je za negu potreban poseban šampon i balzam.

3. Cane Corso

Kristman stavlja rasu kane korso na treće mesto. Ova vrsta može izgledati zastrašujuće, ali su neverovatno lojalni i ponašaju se skoro kao telohranitelji.

Međutim, zbog svoje veličine, oni mnogo jedu i potrebna im je kvalitetna hrana koja odgovara njihovom uzrastu. Pored toga, preporučuju se zdravstveni pregledi kukova, laktova i srca.

2. Rotvajler

Kao i Cane Corso, rotvajler je velika rasa kojoj je potrebno puno hrane da bi ostala zdrava.

Rotvajlere treba pregledati na očne i srčane bolesti, ali prema AKC-u, oni takođe mogu biti skloni raku. Da bi duže živela, preporučuje se da ova rasa prođe kroz „pažljiv režim vakcinacije“, što može biti skupo.

1. Engleski buldog

Kao još jedna rasa sa ravnim licem i kratkim njuškama, ovi psi imaju problema sa disanjem, tako da su njihovi zdravstveni troškovi skuplji od većine.

„Dermatološki, respiratorni, srčani, to je samo još jedan razlog da dobijete osiguranje za kućne ljubimce za svoju krznenu bebu“, kaže Kristman o engleskom buldogu.

Iako ne zahtevaju puno vežbanja, engleski buldozi moraju da se čuvaju na mestima sa niskim temperaturama kako ne bi rizikovali da se pregreju i da ne mogu da dišu, navodi AKC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar