U trendu

Nikad vas neće izneveriti: Ove rase pasa su najbolji čuvari (foto)

Psi čuvari imaju urođeni nagon da štite i brane, bilo da se radi o vlasniku ili imovini. Iako je sjajno imati odanog, posvećenog i zaštitnički nastrojenog psa, treba znati da to predstavlja i veću odgovornost vlasnika prema takvom psu. Psima s genetskom predispozicijom dobrog čuvara je potreban vlasnik s iskustvom i znanjem, prenosi Index.

U nastavku pogledajte koji su to psi proglašeni najboljim čuvarima.

1. Belgijski ovčar 

Belgijski ovčar se smatra elitom među radnim rasama pasa, pa nije čudo što su izabrani da pomažu američkoj mornarici. Poznati su po visokoj inteligenciji i izvanrednoj atletskoj građi. Zaštitnička predispozicija belgijskog ovčara predstavlja sposobnost da štiti svoju porodicu i kuću.

2. Doberman

Dobermani su izvrsni psi čuvari, koji uvek alarmiraju porodicu ako se događa nešto novo i spreman je da uvek štiti vlasnike. Iako su pred neprijateljem neustrašivi, vrlo su odani i prijateljski nastrojeni prema svojoj porodici. Dobermane, posebno u Evropi, često koriste i u vojnim i policijskim jedinicama.

3. Cane Corso

Ova rasa vodi poreklo od vojnih pasa, da bi se razvila u rasu koja ima više uloga – čuvar, lovački pas i odličan farmerski pas. Cane Corso je samouveren pas, koji neće preagresivno reagovati na strance. Vlasnici moraju da imaju na umu da ova rasa zahteva kvalitetan trening da bi ispunio sav svoj potencijal.

4. Nemački ovčar

Nemački ovčari sastavni su deo policije, savršeni su kao spasilački psi, a odlični su kao i podrška i pomoć osobama s oštećenim vidom. Ipak, najozbiljnije shvataju ulogu čuvara svoje porodice. Nemačkim ovčarima, psima rođenim s osećajem odgovornosti i izvanrednom inteligencijom, treba opsežna obuka kako bi naučili da pravilno upotrebe svoje nagone i mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.