U trendu

Ova rasa pasa ima najjaču snagu ugriza, a u nekim zemljama je potpuno zabranjena

Kangal je rasa pasa poznata po svojoj impresivnoj veličini i snažnom telu, koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje. Njegovo puno ime je kangal coban köpeği, ali je u svetu poznat i kao kurdski kangal i turski kangal. Ta rasa smatra se jednim od najboljih pasa čuvara na svetu.

Vrlo su hrabri, brzi, okretni i odani svojim dužnostima. Iako izgledaju zastrašujuće i vrlo su zaštitnički nastrojeni, oni su nežni divovi koji pružaju bezuslovnu ljubav svom vlasniku. Takođe, iako su sjajni psi čuvari, vrlo su mirne prirode. U Turskoj ga smatraju nacionalnim psom i može se naći na turskoj poštanskoj marki.

Poljoprivrednici iz okruga Kangal u provinciji Sivas u Turskoj bili su suočeni s velikim problemima. Predatori poput vukova i medveda neprestano su napadali i tako im smanjivali broj stada ovaca. Trebao im je neko ko će moći da se suprotstavi tim grabljivcima i zaštiti ovce i imanje. U tom trenutku pojavio se kangal. Ime potiče od grada Kangal, a danas te pse nazivaju sivas kangal ili kangal coban kopegi.

Ovi psi mogli su da se pronađu samo u regiji Sivas do ’80-ih, a sada se mogu naći širom sveta, ali i dalje uglavnom u Turskoj. Priča o žestokom zaštitniku brzo se proširila i uskoro su ostali seljaci počeli da ih uzgajaju. Kako muslimani nisu smeli da pse drže u kući, kangali su ostajali napolju. Izolacija im je pomogla da postanu jaki i žestoki zaštitnici.

Zanimljivo je da dva do tri kangala mogu savršeno zaštititi od 150 do 250 ovaca.

Iako može biti izuzetaka, turski kangali nisu agresivni prema ljudima. Ako nema pretnje ili provokacije, oni neće bez razloga delovati agresivno. Posebno su vrlo zaštitnički nastrojeni prema ženama i deci. Ako kangal lovi osobu, kad je uhvati, srušiće je na zemlju i staviti prednje noge na nju. Vrlo su hrabri i uglavnom su odgajani u parovima, stoga će tokom borbe paziti jedan na drugoga i nikada neće dopustiti da neko od njih nastrada, piše Index.hr.

Još jedna zanimljivost, ova rasa pasa ima najjaču silu ugriza na svetu.

Iako je mirna rasa, u Danskoj je potpuno zabranjena (uvoz, uzgoj i prodaja). U Ukrajini su na listi opasnih pasa, a u Belorusiji ih moraju držati u ograđenim prostorima s natpisom na njemu. Osoba koja nema potvrdu da zna kako se pravilno postupa s tom rasom, ne može ih šetati, kao ni osoba mlađa od 18 godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.