U trendu

Ove rase pasa imaju najjači ugriz na svetu (foto)

Snaga ugriza varira od rase do rase, od jedinke do jedinke u okviru pasmine, kao i od okolnosti u kojima se životinja nalazi.

Jačina ugriza je termin koji naučnici koriste za merenje količine pritiska koju pas vrši prilikom ugriza. Što je jači ugriz, veći je pritisak, a samim tim i veći potencijal štete za predmet ili osobu. Postoji nekoliko faktora koji određuju jačinu ugriza, ali naučnici se slažu da veličina glave i građa same vilice igra veliku ulogu kada se meri pritisak stegnutih čeljusti.

National Geographic je testirao brojne životinje, uključujući i vukove, kako bi odredili ko ima najjače čeljusti, a samim tim i najmoćniji ugriz. Nije iznenađenje da su se vukovi našli na samom vrhu po jačini ugriza koji pravi pritisak od 185.5 kg. Agresivan vuk u samoodbrani ili odbrani mladunaca može naneti ugriz neverovatne siline od 545.5 kg pritiska.

Važno je znati da jačina ugriza ne zavisi ni od veličine ni od težine psa, ali ovih pet rasa se ističu po svojim snažnim ugrizima.

Pit bul

Pit bul je postao sinonim za rasu s jakim čeljustima koji, ako nisu pravilno trenirani i dresirani, mogu biti opasni. Opasnost od ugriza se povećava ako vlasnik pospešuje i odobrava agresivnost kod psa. Iako ovaj pas po testiranju National Geographica nema najjači ugriz, ipak se našao na samom vrhu liste. Jačina njegovog ugriza iznosi 106,8 kilograma.

Nemački ovčar

‍Iako je prvobitno uzgajan da drži ovce na okupu, s razlogom je postao jedan od najboljih radnih pasa u policiji i vojsci. Ovaj moćan i inteligentan pas ima silovit ugriz, praveći pritisak od 108,2 kilograma, što je za nijansu više od pit bula.

Rotvajler

Rotvajler ima ogromnu glavu i veliku čeljust s ugrizom koji pravi pritisak od neverovatnih 149,1 kilogram. Njih prati i loša reputacija pa se nalaze na drugom mestu na listi najopasnijih pasa. Naravno, uz pravilnu dresuru mogu biti vrlo privrženi i odani kućni ljubimci.

Od pasa koji su naučno testirani i evidentirani, rotvajler se pokazao kao pas s najjačom vilicom, ali nezvanično postoje još dve rase za koje neki tvrde da imaju jači ugriz od rotvajlera.

Doberman

Doberman je vrlo energičan pas koji može biti vrlo agresivan ako nije pravilno dresiran. Mnogi smatraju da je upravo ovo rasa ona sa najjačim ugrizom – jačine 272,7 kilograma. Međutim, to je u velikoj meri neosnovano jer do sada zvanično nisu zabeleženi ovakvi rezultati.

Mastif

‍Mnogi uzgajivači i ljubitelji mastifa tvrde da upravo ova rasa ima najjači ugriz. Navodno, mastif ima snagu ugriza od 250,9 kilograma. Ako su ove tvrdnje tačne, mastif bi se našao na prvom mestu po jačini ugriza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar