U trendu

Ovo je 5 rasa pasa s najjačom silinom ugriza na svetu (foto)

Snaga ugriza kod pasa varira od rase do rase, od jedinke do jedinke u okviru rase, kao i od okolnosti u kojima se životinja nalazi.

Jačina ugriza je termin koji naučnici koriste za merenje količine pritiska koju pas vrši prilikom ugriza.

Veličina glave i građa same vilice igraju veliku ulogu kada se meri pritisak stegnutih čeljusti. National Geographic je testirao brojne životinje, uključujući i vukove, kako bi odredili ko ima najjače čeljusti, a samim tim i najmoćniji ugriz. Nije iznenađenje da su se vukovi našli na samom vrhu po silini ugriza koji pravi pritisak od 185.5 kg. Agresivan vuk u samoodbrani ili odbrani mladunaca može na nanese ugriz verovatne siline od 545.5 kg pritiska.

Važno je znati da jačina ugriza ne zavisi ni od veličine ni od težine psa. U nastavku donosimo pet rasa koje se ističu po svojim snažnim ugrizima.

5. Pit Bull

‍Pit bull je postao sinonim za rasu s jakim čeljustima koji, ako nisu pravilno trenirani i dresirani, mogu biti opasni. Opasnost od ugriza se povećava ako vlasnik pospešuje i odobrava agresivnost kod psa. Iako ovaj pas po testiranju National Geographic-a nema najjači ugriz, ipak se našao na samom vrhu liste. Silina njegovog ugriza iznosi 106,8 kilograma.

4. Nemački ovčar

‍Iako je prvobitno uzgajan da drži ovce na okupu, s razlogom je postao jedan od najboljih radnih pasa u policiji i vojsci. Ovaj moćan i inteligentan pas ima silovit ugriz, praveći pritisak od 108,2 kilograma, što je za nijansu više od pit bulla.

3. Rotvajler

Rotvajler ima ogromnu glavu i veliku čeljust s ugrizom koji pravi pritisak od neverovatnih 149,1 kilogram. Njih prati i loša reputacija pa se nalaze i na listi najopasnijih pasa. Naravno, uz pravilan mogu biti vrlo privrženi i odani kućni ljubimci.

2. Doberman

Doberman je vrlo energičan pas koji može da postane vrlo agresivan ako nije pravilno dresiran. Mnogi smatraju da je upravo ovo rasa s najjačim ugrizom siline 272,7 kilograma. Međutim, to je u velikoj meri neosnovano jer do sada službeno nisu zabeleženi ovakvi rezultati.

1. Mastif

‍Mnogi uzgajivači i ljubitelji mastifa tvrde da upravo ova rasa ima najjači ugriz.

Navodno mastif ima snagu ugriza od 250,9 kilograma. Ako su ove tvrdnje tačne, mastif bi se našao na prvom mestu po jačini ugriza.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.