U trendu

Ovo je najskuplja rasa psa na svetu, štene košta i do dva miliona dolara

Najskuplji prodati pas na svetu štene je zlatnog tibetanskog mastifa za koje je jedan Kinez izdvojio čak dva miliona  dolara. Štene je prilikom prodaje imalo 90 kilograma i bilo je visoko 80 centimetara.

Izraz mastif Evropljani su koristili za sve velike rase pasa, pa se nadenuo i ovoj pasmini, koja je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Kako kaže i naziv, rasa potiče iz Tibeta, gde su se (uključujući područje Himalaje) koristili kao psi čuvari stoke, ali i kuća svojih gospodara. Sve do sredine 20. veka rasa koja je poznata i pod nazivom Do Khyi u Evropi je bila skoro nepoznata, a upravo evropski uzgajivači najzaslužniji su što nije izumrla.

Postoji nekoliko legendi o njegovom poreklu. Jedna od njih kaže da su u centralnu Aziju stigli prateći Atilu Biča Božjeg, a postoji i ona koja kaže da je tibetski mastif „božji pas“ jer predstavlja transformaciju tibetanskog sveštenika u psa.

Nakon spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivači su se bacili na uzgoj ovih pasa, ali ispostavilo se da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija zahteva mnogo vremena.

Ova vrsta smatra se jednom od najzdravijih pasmina psa, s obzirom na to da je tokom procesa evolucije bio otporan na većinu bolesti. Neverovatan je podatak da tokom svog života u većini slučajeva ova pasmina psa ne oboli ni od jedne bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)