U trendu

Ovo je pet najsamostalnijih rasa pasa: Ne žele stalno da budu uz vlasnike (foto)

Nije pas željan stalnog ljudskog društva. Postoje rase koje su samostalne i cene slobodu, što njihovim vlasnicima pruža dovoljno vremena za osobne obaveze. Iako bi većina nas svoje dane najradije provodila sa svojim ljubimcima, poslovne i privatne obaveze često dovode do toga da naši krzneni prijatelji budu sami kod kuće. Ako tražite psa, a satima ste odsutni od kuće, razmislite o nabavci jedne od ovih pet pasmina koje preporučuju stručnjaci portala Reader’s Digest i Wag.

Lhasa Apso

Psi rase Lhasa Apso uzgajani su kao čuvari tibetanskih hramova i samostana, što pridonosi njihovoj samostalnoj prirodi. „To su mali, ali smeli psi koji zahtevaju umerenu fizičku aktivnost kako bi ostali zdravi“, kaže dr. Dženifer Kouts. „Kombinacija ovih osobina čini ih prikladnima za vlasnike koji dulje nisu kod kuće.“

Engleski baset

Engleski baseti izrazito su prilagodljivi – mogu živeti na farmama, u predgrađima, pa čak i u stanovima, a poznati su i po svom opuštenom karakteru. Većinu dana provode spavajući, što ih čini prikladnima za vlasnike koji većinu vremena provode na poslu.

Ali ako razmišljate o basetu, budite spremni na redovno čišćenje ušiju kako bi se sprečile infekcije i fizičku aktivnost kako bi se sprečila gojaznost. Dr. Hesus Aramendi napominje da engleski baseti preferiraju hladniju klimu i nikako ne smeju biti ostavljeni sami u dvorištu.

Shiba Inu

Popularni japanski psi Shiba Inu odani su i izrazito nezavisni. „Nisu skloni izlivima ljubavi, ali zato uživaju u vlastitom društvu“, rekla je dr. Kouts. Dobro se uklapaju u različite porodice, ali ne preporučuju se neiskusnim vlasnicima jer su tvrdoglavi i teško ih je dresirati.

Avganistanski hrt

Elegantni avganistanski psi poznati su po svojoj nezavisnoj prirodi, zbog čega ih mnogi vlasnici nazivaju „mačke u telu psa“. Ne moraju da provode svaki trenutak sa svojim vlasnicima, a doći će kod vas kada im zatreba pažnja.

Japanski čin

Japanski Chin voli da se mazi, ali ako njegovi vlasnici nisu kod kuće, vreme će provoditi spavajući. Ipak, potreban mu je pristup vodi i hrani ceo dan, a vlasnici bi trebalo da ga šetaju najmanje tri puta dnevno jer je mali pas sa manjom bešikom.

Iako ove rase nisu sklone anksioznosti odvajanja, važno je napomenuti da svaki pas ima svoja ograničenja i potrebe. Većina pomenutih rasa može satima biti bez vlasnika, ali stručnjaci preporučuju da odrasle pse ne ostavljate na miru duže od osam sati, bez obzira na rasu. Ako su u pitanju štenci, ne bi trebalo da ih ostavljate na miru duže od nekoliko sati, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.