U trendu

Po kojim delovima tela psi najviše vole da se maze, a po kojima ne

Iako je psima maženje jedna od najboljih nagrada koje mogu da dobiju, oni ipak ne vole kada ih diramo po određenim delovima tela. Razmena nežnosti i dodiri mogu imati terapeutsko delovanje i za njih, ali i za ljude. Dodiri smiruju uzrujanost i ublažavaju anksioznost i depresiju.

Gde vole da se maze?

Uopšteno, psi obožavaju da se maze po grudima, ramenima i bazi repa. Dodatna mesta, koja podrazumevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat i područje između ušiju. Ali tu su i ona osetljivija područja, gde su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i stomak. To ne znači da nijedan pas ne voli da mu dodirujete ta mesta, već da bi bilo dobro da ih izbegavate ako primetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po tim delovima.

Takođe, pokreti kao što je „čupanje“ ogrlice vašeg psa kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac mogao bi ovu vrstu dodira shvatiti kao pretnju, zbog čega bi mogao pokazivati znakove agresije ili pokušati da pobegne.

Maženje kao nagrada

Jedno istraživanje pokazalo je da psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je u pitanju nagrada za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. Ipak, ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar