U trendu

Posle 31 godinu labrador više nije najpopularnija rasa: Evo koji pas je trenutno broj 1

Simpatični labrador više nije najpopularnija rasa pasa u Sjedinjenim Državama jer su francuski buldozi preuzeli prvo mesto, objavio je u sredu Američki kinološki savez (AKC). Labrador, prema podacima organizacije sa sedištem u Njujorku, bio je najpopularnija rasa pasa 31 godinu, sve do 2022.

Ali „francuzi“ su se „dugo godina tiho penjali na listi“, stoji u saopštenju AKC-a. Rasu tih malih pasa, koje se poput labradora smatra odličnim kućnim ljubimcima za porodice, AKC opisuje kao „jedinstvenu“, a njihov zaštitni znak su „velike uši nalik slepom mišu“.

Dobro se slažu s drugim životinjama

„Dobro se slažu s drugim životinjama i uživaju u stvaranju novih prijatelja među ljudima“, kaže AKC dodajući da nije ni čudo da se gradsko stanovništvo od Pariza do Peorije „kune“ u tu vrlo zabavnu i druželjubivu rasu. Osim francuskih buldoga i labradora, među pet najpopularnijih rasa u 2022. su se našli i zlatni retriver, nemački ovčar i pudlice, prenosi Hina.

Francuski buldozi, poput njihovih engleskih rođaka i mopsova, imaju kratku njušku, što može dovesti do problema s disanjem i drugih zdravstvenih komplikacija. Dospeli su na naslovne strane 2021., kada su pop zvezdi Lady Gagi naoružani napadači ukrali dva francuska buldoga dok ih je šetač vodio u šetnju.

Kasnije su vraćeni, a trojica pljačkaša uhvaćena su i zatvorena zbog slučaja u kojemu je šetač pogođen metkom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.