U trendu

Psi često rade ovo zubima, a jedan znak je alarm da ga odvedete veterinaru

Psi ponekad škrguću zubima jer osećaju bol, najčešće u stomaku ili ustima. To takođe može biti uzrokovano abnormalnostima čeljusti, što može da varira od preloma, otkrivene pulpe, zubnih infekcija i bolnih zuba i desni.

Da li je štetno ako pas škripi zubima?

Blago, retko škrgutanje zubima možda neće uzrokovati probleme kod psa. Međutim, tokom vremena, škrgutanje zuba može uzrokovati značajno trošenje zubne gleđi. Kada se dovoljno istroše, zubi mogu postati jako bolni i oštećeni.

Šta znači kada pas škripi zubima?

Psi ponekad koriste oblik komunikacije koji se naziva jezik raseljavanja kako bi se odbranili od potencijalnih pretnji. Cvokotanje zubima suptilan je način komunikacije s drugim psima koji im prete. Zvuk škljocanja zubima može odvratiti psa koji preti i usmeriti mu pažnju na otkrivanje zvuka.

Isto kao i kod ljudi, škripanje zubima kod pasa se naziva bruksizam i može biti uzrok stresa, anksioznosti, ali i problema sa zubima. U tom slučaju bi trebalo da obratite pažnju na zdravlje zuba vašeg psa, a evo kako da znate da li vaš pas ima probleme sa zubima:

1. Poteškoće pri jelu i žvakanju

Pažljivo podizanje hrane, jedenje s jedne strane usta i pažljivo jedenje mogu biti znak bolova u zubima.

2. Problemi sa pljuvačkom

Neobična ili nova količina pljuvačke može biti znak upozorenja. Krv u pljuvački može nastati kao posledica stomatoloških problema.

U drugom slučaju, postarajte se da vaš kućni ljubimac ne doživljava stres, a ako ne pronalazite uzrok škripanja zubima i to traje duže vreme, odvedite psa kod veterinara na pregled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar