Rastu i do jednog metra: Ovo je pet najvećih rasa pasa na svetu (foto)

Poznato je da je čivava najmanji pas na svetu, a da li znate koje su najveće pasmine.

Oni su pravi pseći divovi, a zanimljivo je da su upravo veliki psi najčešće i najveće maze.

5. Irski vučji hrt

Ovo rasa potiče iz Irske i koristila se za lov na velike životinje, najviše na vukove. Iako izgledaju malo zastrašujuće na svojim dugim nogama, zapravo su dobri porodični psi. Te njihove duge noge ih podignu do 80 centimetara, a teže i do 55 kilograma. Ova rasa se smatra jednim od najlošijih čuvara. Ako stranac uđe u dvorište, hrt ga verovatno neće ni primetiti.

4. Nemačka doga

Nemačka doga je prijateljski nastrojen pas, samouveren, nježan i pun ljubavi. Mužjaci imaju oko 86 centimetara, a teže čak i do 90 kilograma. Ova rasa će najviše uživati u sedenju u krilu svog vlasnika. Doge uopšte nisu svesne svoje veličine.

3. Engleski mastif

Engleski mastif je predivan, nežan i dobar pas. Prava maza od 100 kilograma i 90 centimetara. Veruje se da ova rasa potiče iz Engleske, a nastala je u srednjem veku. Koristili su se za borbe, koje su zabranjene od 19. veka.

2. Kavkaski ovčar

Vekovima je služio kao ovčarski pas i pas za borbe. Neustrašiv je i prilagođen hladnim vremenskim uslovima, ali je jako dominantan i ne voli baš konkurenciju. Realno, konkurenciji ne bi bilo lako protiv 100 kilograma i nešto manje od jednog metra visine.

1. Bernardinac

Bernardinac je rasa koja se prvi put spominje u 17. veka. Javlja se još i pod imenima Saint Bernard, sveti pas, alpski mastif pas, bernhardinerand i pas Beri.  Visine su do 90 centimetara i imaju do 120 kilograma. Ova rasa je prijateljski raspoložena, oprezna i nežna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.