U trendu

Uzgajanje ovih pasa uskoro bi moglo da bude zabranjeno: „Bolesniji su od drugih rasa“

Uzgajanje buldoga moglo bi uskoro da bude zabranjeno u Velikoj Britaniji ako se ne promeni način njihovog uzgoja, upozorava nova studija.

Istraživači s Royal Veterinary Collegea kažu da su engleski buldozi izloženi povećanom riziku od bolesti disanja, očiju i kože zbog svojih ekstremnih fizičkih osobina, uključujući skraćene njuške, preklopljenu kožu i čunjasto telo te da imaju kratak životni vek od samo osam godina.

Istraživanje je pokazalo da buldozi imaju 38 puta veću verovatnoću u odnosu na druge pse da dobiju dermatitis u kožnim naborima, 24 puta veću verovatnoću da će imati izbočenu donju čeljust i skoro 20 puta veći rizik od bolesti disajnih puteva koji uzrokuju probleme s disanjem. Studija je preporučila onima koji žele da kupe buldoga da „stanu i razmisle“ pre nego što to urade.

Studija, koja je objavljena u časopisu Canine Medicine and Genetics, sugeriše da bi buldoge trebalo gajiti na način da imaju umerenije fizičke karakteristike, što bi koristilo njihovom zdravlju i sprečilo da njihov uzgoj bude zabranjen.

„Svaki pas zaslužuje da bude rođen jednakog i dobrog zdravlja jer ima prirodnu sposobnost da slobodno diše, trepće, lako vežba, ima zdravu kožu, može da se pari i okoti. Za rase kao što je engleski buldog kod kojih mnogi psi još uvek imaju ekstremne konformacije s lošim urođenim zdravljem, javnost ima ulogu da zahteva da psi budu umerene i zdravije građe“, rekao je autor studije Dan O’Nil, vanredni profesor epidemiologije domaćih životinja na RVC-u.

Uzgoj buldoga je već zabranjen u nekim evropskim državama

„Ovi nalazi upućuju na to da je celokupno zdravlje engleskog buldoga mnogo gore nego kod drugih pasa. Međutim, ono što najviše zabrinjava je da su brojna zdravstvena stanja od kojih pate engleski buldozi, kao što su dermatitis kožnih nabora i problemi s disanjem, direktno povezana s ekstremnom strukturom njihova tiela“, rekao je i dodao da bi njihov oblik tela trebalo da se redefiniše prema umerenijim fizičkim karakteristikama.

„To ne samo da će poboljšati zdravlje pasa već bi takođe moglo da omogući Velikoj Britaniji da izbegne praksu drugih zemalja koje su zabranile uzgoj engleskog buldoga zbog njihove dobrobiti“, zaključio je O’Nil, a prenosi Index.

Druge zemlje, uključujući Norvešku i Holadniju, već su ograničile uzgoj engleskih buldoga zbog zdravstvenih problema uzrokovanih njihovom telesnom građom. Autori studije nadaju se da bi u budućnosti trebalo postići da engleski buldozi imaju duže lice, manju glavu i kožu bez bora, što će rezultirati zdravijim psom u celini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar