U trendu

Bez cigareta

Nijedan motor ne može da radi 60 ili 70 godina bez pauze, a mi to s punim pravom očekujemo od svog srca. Za taj rad srce je zaslužilo znatno bolju negu.
Svakodnevnim kretanjem smanjite mogućnost da obolite od raznih srčanih oboljenja! To ne znači da treba da se bavite vrhunskim sportom, niti mukotrpnim vežbama, dovoljno je samo da hodate. Naravno, ni rekreativno bavljenje sportom nije zanemarljivo, a pozitivan efekat imaju pre svega sportovi za jačanje izdržljivosti, kao što su lagano džogiranje, plivanje, vožnja bicikla ili gimnastika. Trudite se da izbegavate gojaznost koliko god je to moguće. Jedite ribu i izbegavajte masnu hranu, kao i so i šećer, pecivo…
Ukoliko ste pušač, bilo bi dobro da se odviknete te ružne navike. Jasno je da će vam kao strasnom pušaču to biti i te kako teško, ali probajte. Nikotin i ugljen-monoksid ometaju prirodnu zaštitu krvnih sudova. Izgovor da ste previše pušili pa vam je sad kasno da prestanete – ne važi! Rizik od infarkta smanjuje se odmah, a posle tri godine dolazi otprilike na nivo nepušača. Dakle, stop cigaretama, i to ne privremeno, nego stalno. Nemojte smanjiti upotrebu duvana – prestanite da ga konsumirate!
Od svih ovih saveta najteže je pridržavati se onog koji upućuje na to da je dobro ne nervirati se i ne opterećivati se psihički. Hronični ili neprevladani stresovi, kao i depresije ugrožavaju nas samim tim što se krećemo u današnjem svetu. Reklo bi se čak da ih je nemoguće izbeći. U redu, neka bude i tako, susrećite se s problemima, ali se nikada nemojte prepuštati očaju – posle izvesnog vremena, nijedan problem nije nerešiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)