U trendu

Bez straha (2)

Pored toga što se pregovaranje smatra igrom kompromisa u kojoj morate biti spremni da svoj potez odigrate do kraja, ono podrazumeva i određene ustupke koje ćete napraviti vi sami, ali i druga strana koja učestvuje u pregovorima. Najznačajniji neprijatelj uspešnih pregovora, pored nedostatka samopouzdanja, jeste strah. Strah blokira naš nervni sistem i čini nas osetljivim na tuđe ciljeve, te tako utiče na naše ponašanje prema pretpostavljenom ili prema kolegama s novog posla.
Najčešći strahovi koji se javljaju u pregovorima s poslodavcem jesu strah od sopstvenog neznanja ili nerazumevanja, kao i strah od autoritativnog i nadmoćnog sagovornika. Strah od neznanja ima svoj koren u nepoznavanju onoga o čemu pregovarate – zato nipošto ne dozvolite sebi da aplicirate za one poslove o kojima ne znate ništa, ili se, ako ste to već i učinili, temeljno pripremite za intervju u kome vam mogu postavljati stručna pitanja. Nepripremljenost i neznanje najčešće dovode do straha od nepoznatog i već u startu pregovora stavljaju vas u podređenu ulogu. Sve to može uticati na vas tako da ostavite utisak zbunjene, uplašene i panične osobe kojoj samokontrola nije jača strana, što sigurno ne želite da se dogodi!
Uspešno pregovaranje s poslodavcem prilikom intervjua ili sa šefom i kolegama na novom radnom mestu kada se treba izboriti za startne pozicije u novom kolektivu zahteva temeljno poznavanje oblasti za koju ste aplicirali, kao i stalnu spremnost za kreativnu improvizaciju u iznošenju ideja i misli. Dobar pregovarač oslanjaće se isključivo na činjenice, dobru samoprezentaciju, siguran nastup i ispravnu upotrebu boje svoga glasa, što će vam doneti samopouzdanje – prvi i osnovni preduslov za uspešnu ličnu samoprezentaciju poslodavcu ili novim kolegama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar