U trendu

Bio je pravi magnet za žene i u njemu je „živeo“ duh Indijanca

Američki pesnik i rok-pevač, frontmen grupe The Doors, Džim Morison pronađen je mrtav u kupatilu svog stana u Parizu pre 45 godina, a ovo su samo neke od interesantnih detalja iz njegovog života.

Morison je rođen 8. decembra 1943. a oca je upoznao tek kada je imao dve godine. Kao dete, 1947., svedok je saobraćajne nesreće u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da je duša mrtvog Indijanca ‘ušla u njegovu’ i da je s njim ostala kroz život. To ga uverenje neće napustiti do smrti, čak u pesmi ‘Peace Frog’ sa albuma „Morrison hotel“ opisuje to iskustvo.

Mnogi veruju da ime njegovog benda potiče iz naslova knjige koju je napisao Aldouz Haksli. Knjiga se bavi uticajem droge na ljudsku percepciju, a zvala se ‘The Doors of Heaven and Hell’ (‘Vrata raja i pakla’).

Iako se njegova porodica nadala da će se prijaviti u američku vojsku, završio je školu u Aleksandriji, a kasnije odlazi u južnu Kaliforniju. Tamo započinje da studira kinematografiju na UCLA-u, koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturistu Reja Manzareka, sa kojim osniva bend. Pridružuje im se na bubnjevima Džon Denzmor, a mesto gitariste dobija Robi Kriger. Nakon što je 1965. godine završio fakultet, Morison vodi boemski život u Venis Biču.

Kada su ga pozvali da gostuje u šou Eda Salivana, Morison je pristao da promeni stihove pesme ‘Light My Fire’ tako da se izbegne tematika droge i konzumiranja iste. Ipak, u poslednji tren se predomislio i otpevao pesmu sa originalnim stihovima. Cela situacija toliko je razljutila voditelja da je odbio da se rukuje sa bendom i više ih nikada nije zvao u svoju emisiju.

Osim što je bio pevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pesmu ‘The Unknown Soldier’. Što se tiče ljubavnog života, bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive harizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mesto imala je Pamela Kulzon.

Morison se u Pariz doselio nakon 1971. i tamo je živeo sa Pamelom. Upravo ona ga je pronašla mrtvog, a kao razlog službeno je bio naveden srčani udar. Nikad nije obavljena obdukcija tela, pa je ta činjenica već godinama bila teorija zavere. Dva dana nakon što je sahranjen, objavljeno je da je preminuo.

Časopis ‘Rolling Stone’ je objavio listu bizarnih i nepoznatih činjenica o muzičkim velikanima, a na prvom mestu našao se upravo legendarni Džim Morison. Neponovljivi pevač Doorsa ovu ‘laskavu’ titulu zaradio je pokazivanjem penisa na koncertu u Majamiju 1969. godine, čime je izazvao jedno od svojih brojnih hapšenja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.