Detaljna provera pre kupovine polovnog automobila

Skoro je nemoguće izbeći sve zamke iskusnih prodavaca kada odlučite da kupite polovan automobil. Međutim, ako razotkrijete trikove majstora, možete da nabavite sasvim pristojan auto (do sledeće prilike, kada ćete ispred zgrade doterati svoj najnoviji mercedes). Najpre detaljno proverite polovna kola koja želite da kupite. Počnite od karoserije, zatim pređite na motor i obavezno proverite kako se mašina ponaša u toku vožnje. Prve dve provere učinite sa svojim majstorom u kojeg imate poverenja, a poslednju proveru možete da učinite i sami.

Treba da obratite pažnju na pojavu koja je poznata kao pomorandžina kora (što nema veze s tim kako žene oslovljavaju celulit). Naime, deo karoserije gde se ona nazire je farban. Obično se ispod takve kore krije dosta gita, pa ponesite sa sobom magnet. Ako se on ne lepi za lim, ispod farbe je sigurno gitovano. Otvorite i gepek i podignite tapacirung. Tu se obično uočavaju deformiteti nastali usled udaraca od pozadi, jer je u tom bunkeru teško bilo šta „peglati“ a da ne ostanu vidljivi tragovi. Odvezite auto na kanal i neka vam majstor detaljno proveri odozdo ima li tragova prskanja boje, neravnina na unutrašnjim nosačima i limovima i sličnih pokušaja da se auto dobro maskira.

Boja izduvnih gasova može pružiti infomarciju o stanju motora. Ako je dim siv, sagorevanje je loše. Ukoliko je crn, postoji problem s potrošnjom ulja. Motor s dobrim sagorevanjem ne bi trebalo da ima vidljiv dim.

Kod polovnih automobila probna vožnja je daleko važnija nego kod novih. Pored ponašanja motora, u njoj se može osetiti rad menjača, kvačila, kočnica… Motor u leru treba da radi mirno i da ne trza. Zbog toga obratite pažnju na sve reakcije vozila koje proveravate i dobro naćuljite uši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.