Disciplina hranjenja (3)

U medijima se nikad nije više govorilo o problemu gojaznosti, a s druge strane broj gojaznih, kako kod nas tako i u svetu, u konstantnom je porastu. Ipak, čini se da je kompletna stručna javnost usmerena savetima na ono što nam se nalazi na tanjiru. Sigurno se pitate gde je tu greška. Greške nema, jer ovde treba da obratite pažnju na ono što pokreće viljušku i nož. Svaki obrok koji pojedete pod jakim emocijama ili u lošem mentalnom i duhovnom stanju može imati za posledicu brojne neželjene efekte. Zatrpavanje hranom je samo jedan od brojnijih problema koji pokreće začarani krug, iz koga je, po svemu sudeći, moguće izaći, ali je to veoma teško postići.
Potrudite se da za svaki obrok odvojite nekoliko minuta i da ga pojedete u miru i sedeći za stolom. Ukoliko svoj ručak pojedete pri jakim emocionalnim stanjima, na brzinu i još na nogama ili u hodu, ne samo da vam obrok neće prijati nego to sve može imati za posledicu i probleme s varenjem. To je ujedno i najčešći okidač koji pokreće dobro poznati mehanizam. Često se dešava da se, u želji da se što pre napreduje i postignu što bolji rezultati, slušaju i sprovode saveti nekoliko različitih stručnjaka. Budite uvereni da ćete sebi na taj način samo dodatno otežati trenutnu situaciju. Različiti saveti lako zbunjuju i zbog toga ćete imati utisak da se nalazite u ćorsokaku.
Svaki od vaših trenera, lekara ili nutricionista zajedno s vama vidi isti cilj, ali nudi različite načine kako da se dođe do njega. Iako se to možda ne čini tako, ovakva situacija je sasvim opravdana. Svako će na osnovu svog znanja i iskustva reći ono što misli da je najbolje za vas. I zato je nerealno očekivati da svi oni imaju potpuno istu strategiju. Jedino oko čega će se složiti jeste to da nešto mora da bude učinjeno s vašom kilažom – i to pod hitno. Kada su u pitanju instrukcije, opredelite se samo za jednog savetnika za koga mislite da vas je najbolje procenio i da vas može odvesti do cilja. Ostale ostavite kao rezervu, u slučaju da je vaša procena bila pogrešna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.