Dobra prezentacija

U poslovnom svetu nemoguće je zamisliti sastanak bez unapred napravljene prezentacije s najvažnijim, sažetim elementima i podacima. Svaka vaša prezentacija može biti nova karta do uspeha. Pri tom je veoma važno da vaša priča ne bude dosadna. I onda kada je prezentacija „potkovana“ podacima, monotono predstavljanje, preduboko detaljisanje ili nejasno izlaganje može da umori publiku, a to nije vaš cilj. Budite zanimljivi, duhoviti i trudite se da držite tok priče, a time i pažnju prisutnih.
Jedna od veoma uspešnih taktika prilikom predstavljanja vaše prezentacije jeste povezivanje s publikom, odnosno kolegama, i to gestikulacijom. Zaboravite na pokazivače, koji vam mogu pomoći da savladate tremu tako što ćete ih premeštati ih iz ruke u ruku, i uvežbajte sugestivne, ali prirodne pokrete rukama. Dok govorite, svaki put obratite pažnju na to koja je korist za druge. Odavno je poznato da se ljudi najviše interesuju za ono što će im doneti neku dobit. Koncentrišite se na ono što će vašoj publici biti važno, u zavisnosti od teme koju obrađujete. Ponudite im rešenje tokom svog izlaganja, ili im ukažite i na njihovo učešće u uspešnim rezultatima. Tako ćete zauvek „kupiti“ njihovu pažnju.
Uvek budite opskrbljeni najnovijim podacima, bez obzira na to kada ste uradili prezentaciju. Osvežavajte je vestima, pratite događaje u svetu i način na koji se oni reflektuju na vaš posao. Spremite se za sva pitanja i odgovore koja možete dobiti nakon što završite prezentaciju. Naučite da ih postavite publici i na taj način ih navedite na dijalog s vama. Što se tiče grafikona, oni treba da podrže vašu priču, a ne da je unište. Upotrebite ih u prilikama kada će bliže objasniti publici ono što vi prezentujete. Oni ne mogu i ne smeju da govore umesto vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.