U trendu

Građenje karijere

Postoji razlika između posla i karijere. Posao je plaćeni rad, dok je karijera napredak u profesiji ili poslovnom životu koji uključuje niz poslova za vreme trajanja životnog i radnog veka. Pretvaranje posla u karijeru ne zahteva samo dobro obavljanje trenutnog posla nego i konstantan rad na sopstvenom usavršavanju. Jednom kad uđete u rutinu posla i počnete da ga odrađujete, ugrožavate sopstveno napredovanje.
Učenje tokom celog života ključno je za vašu karijeru. Zbog toga treba da činite sve što je u vašoj moći kako biste radili na sebi i dodatno se usavršavali. Svoje dodatno obrazovanje nipošto ne treba da prepuštate milosti poslodavaca. Ipak, proverite koje programe vaš poslodavac može da vam ponudi (za svaki slučaj, nikad se ne zna šta može da se nađe na meniju) i zatim delujte u skladu s tim. To svakako nije previše komplikovano, a može da vam bude od velike koristi. Jer, ako su vam ponuđeni programi dodatnog obrazovanja, bilo bi dobro da se obavezno uključite u njih! Dakle, maksima učiti, učiti i samo učiti, ukoliko želite da imate uspešnu karijeru, zaista nije obično ponavljanje jedne reči. Pored stalnog ulaganja u svoje obrazovanje, važno je i da pratite trendove, i to one koji se tiču vašeg sektora. Nije dovoljno da se samo prepustite obavljanju posla i da ostanete unutar njegovih potreba. Proverite koje sve mogućnosti obrazovanja postoje. To se ne mora nužno odnositi na klasično sedenje u učionici – možete potražiti literaturu ili se upisati na neki od seminara.
Na kraju, važno je da imate posao koji omogućava da napredujete. Ako se nađete na poslu na kojem nemate mogućnost napredovanja, promenite posao i pokušajte da se zaposlite u firmi koja vam to omogućava. Takođe, imajte na umu da motivisanost predstavlja ključni faktor uspeha u razvoju karijere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.