Karijera je zamka

Dok je za neke osobe odlazak na razgovor za posao čista formalnost, druge hvata panika i od same pomisli na propitivanje o tome šta su, gde i koliko uspešno radili. Da biste savladali tremu i ostavili dobar utisak na budućeg poslodavca, dobro se pripremite za razgovor. Saznajte sve o firmi na čiji konkurs ste se prijavili i spremite dobre odgovore na trik intervju pitanja.

Zašto bismo zaposlili baš vas? Ovo je šansa da se pokažete. Istaknite svoje kvalifikacije, znanja i posebne sposobnosti kojima možete da doprinesete unapređenju posla. Izbegavajte previše uopštene odgovore u stilu: „Vredan sam i izuzetno motivisan, spreman za timski rad…“ Umesto toga radije istaknite kvalifikacije koje su svojstvene samo vama a koje su neophodne za traženi posao.

Zbog čega želite da radite u toj kompaniji? Taman da poslodavac vidi koliko ste se raspitali o kompaniji. Ukoliko ste detaljno istražili čime se bavi i kako posluje, to postaje prava prilika da naglasite kako su vaše kvalifikacije i znanja u savršenoj korelaciji s poslovnim planovima firme. Ako vas pitaju za neke vaše slabosti, tajna ovog pitanja jeste da budete iskreni, ali i da pokažete kako ste neku svoju slabost iz prošlosti uspešno prevazišli. Možete navesti da ste, recimo, imali problema s organizacijom posla, a onda detaljno izložiti korake koje ste preduzeli i kako ste uspeli da postanete efikasniji. Tako ćete pokazati da ste realni, ali i skloni konstantnom usavršavanju kako biste bili što uspešniji u poslu kojim se bavite.

Zašto ste napustili prethodni posao? Pazite šta ćete reći, najbolje je da tu budete diplomata. Ako ste naveli neke negativne aspekte rada u bivšoj kompaniji, istaknite i prednosti i iskustvo koje ste tamo stekli. Navedite i svoje sposobnosti na koje ste ponosni. Budite precizni i govorite isključivo o osobinama koje su povezane s konkursom na koji ste se prijavili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.