Kompjuterska groznica

Nisu nam potrebna istraživanja da bismo znali koliki deo svetske populacije poseže za Internetom kada želi da pronađe neku informaciju. Internet i njegova rasprostranjenost govore sami za sebe, kao i činjenica da danas gotovo nema doma u kojem se ne šepuri neki računar, da i ne govorimo o prisutnosti komjutera u poslovnim prostorima i kancelarijama. Ipak, bez obzira na to što su informacije dostupne i lako se povezuju s drugim korisnim podacima, pre nego što ih primenite, proverite njihovu istinitost i u drugim izvorima. U slučaju da ste zaboravili, postoje i novine, televizija, radio, drugi ljudi oko vas i vašeg kompjutera.
Elektronska pošta danas je jedan od najčešćih vidova komunikacije na Internetu. Međutim, kao i vi, i vaš kompjuter može da se zarazi raznim virusima i spamovima. Sve je lakše i jeftinije slati milion spam mejlova, a među tih nekoliko miliona primalaca naći će se neki koji će proizvod naručiti ili pratiti link koji nekome osigurava naplatu reklame. Koliko vremena provodite sedeći ispred ekrana svog računara? Osam sati, 12 ili 24? Znate da kod osoba koje rade na kompjuteru mogu da se jave bolovi u rukama, laktovima, ramenima, vratu i leđima. Međutim, pored navedenih problema, koji su često bolni, može doći i do raznih vrsta upala – crvenila i otoka, ukočenosti, bolnih tačaka itd. To je svakako znak za uzbunu i signal da skratite vreme koje provodite ispred računara.
Još ako ste počeli da nosite i naočare otkad koristite kompjuter… Ne treba da paničite. Otkako su kompjuteri poznati i tako rado korišćeni, ustanovljen je i sindrom kompjuterskog vida, koji obuhvata zamor očiju, osetljivost na jače osvetljenje, mutan vid i usporeno fokusiranje. Sve su to sigurni znaci da ste spremni za hitno odvikavanje od kompjutera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.