Miran san

Spavati ne znači uvek i naspavati se, ustati odmoran i svež. Razloga za neispavanost ima dosta, ali ako se „teške“ glave i mamurni budite iz jutra u jutro, onda se javlja poremećaj spavanja.

Posledice isprekidanog sna su neispavanost, jutarnja glavobolja, smanjena koncentracija, zamor. Neispavanost se negativno odražava i na psihičko zdravlje, često sa posledicama po sve članove porodice. Od isprekidanog sna pati i srce, pa se često javlja povišen krvni pritisak čiji je uzrok nepoznat, kao i aritmija, a poremećaji sna ponekad, mada izuzetno retko, mogu da dovedu i do smrti.

Uzroci poremećaja sna mogu biti različitih vrsta. Često je u pitanju gojaznost, stanje hormona, pa i hrkanje ili noćne more. Da bi se poremećaji sna otklonili, potrebno je lokalizovati ih i ustanoviti šta dovodi do poremećaja. Problem se nekada može rešiti jednostavnim putem, na taj način što ćete promeniti jastuk na kojem ste dotad spavali, ili ukoliko izbegavate da spavate na leđima. U svakom slučaju, najvažnije je uspostaviti pravilnu dijagnozu, koliko da biste povratili preko potreban odmor, a ako ništa drugo, tek toliko da bi se izbeglo nepotrebno i pogrešno uzimanje lekova.

Još jedna stvar koja je jako važna za miran i siguran san jeste postojanje čistog vazduha u prostoriji u kojoj spavate. Čim nema dovoljno čistog vazduha, organizam se „brani“, što dovodi do delimičnog razbuđivanja kojeg najčešće niste ni svesni. Zbog toga, ako osećate umor i neispavanost i pored dužeg spavanja, ukoliko vam kažu da u snu „krkljate“ boreći se za vazduh, da se budite suvog i nadraženog grla uz glavobolju, razmislite da li možda patite od poremećaja sna koji nekako morate razrešiti kako biste mogli normalno da funkcionišete preko dana. Još nešto: ukoliko ste pušač, trudite se da izbegavate cigaretu pre spavanja, jer nikotin sprečava zdrav san, a zadimljena prostorija neće pomoći da se osećate bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.