Mobilni

Ta čudesna sprava zvana mobilni telefon ove godine proslavlja trideseti rođendan! Tačno je toliko vremena prošlo otkako je izvesni gospodin Kuper prvi put telefonirao šetajući ulicama Njujorka. U rukama je držao uređaj veličine, a skoro i težine, cigle. Naravno, niko nije mogao ni da sanja da je to prototip mobilnog, odnosno celularnog, telefona. Danas se on može videti u svačijim rukama; zapravo, krajnje je neobično kada ga neko nema kraj sebe. Koristi se u najrazličitijim situacijama, čak i kada to nije najpametnije.

Koliko je opasno telefonirati za volanom, to je već poznato. Uopšte nije zanemarljiv broj saobraćajnih nezgoda izazvanih upravo zbog telefoniranja u vožnji. Međutim, to nije sve. Stručnjaci su još dokazali da se u automobilu povećava nivo zračenja iz mobilnog telefona. Ako je već neophodno da se komunicira iz kola, onda treba nabaviti krovnu antenu, čime će se znatno smanjiti količina negativnih talasa u putničkoj kabini. Ovom prilikom nećemo o tome da ne bi bilo loše zaustaviti auto prilikom vođenja razgovora; podrazumeva se da je to jasno.

Priča koja je najviše uzdrmala industriju mobilnih telefona jeste ta da mobilni telefoni emituju male količine mikrotalasa koji mogu da utiču na mozak, ali se ne zna u kojoj meri. Za početak, ne preporučuje se da mobilni telefon nosite okačen o kaiš, jer tako postoji mogućnost da se nepotrebnom zračenju izlože unutrašnji organi, kosti i genitalije.

Donedavno su postojala upozorenja i da se mobilni aparati ne nose blizu srca, ali su istraživanja pokazala da opasnost ne postoji osim u slučaju ugrađenog pejsmejkera. U svakom slučaju, najpouzdanije mesto za nošenje mobilnog telefona je tašna. Pošto već ne možemo da živimo i funkcionišemo bez njega, nema razloga da se opterećujemo opasnostima koje nisu dovoljno ispitane, ali koje mogu da budu od značaja s obzirom na broj lekara koji su spremni da se bave tom temom. Gde god da se nalazite – imate obezbeđen kontakt. Neka to bude i zdravo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.