U trendu

Moć snova

Snovi su kao psihoterapija u snu. Doživljaji i događaji koji čoveka opterećuju preko dana prerađuju se u snu tokom noći. Naravno, ne postoji objašnjenje za svaki san, jer on često samo odražava ono što vam se događa u toku dana. Snove bi trebalo ozbiljnije tumačiti jedino ako izazovu tugu ili bes posle buđenja. Takvi snovi mogli bi da sadrže rešenje za neki stari problem koji vas muči. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti, jer se podsvest ne izražava baš potpuno jasno. Naprotiv! Ona zbunjuje apstraktnim slikama i fantastičnim radnjama.

Zato snovima treba pristupiti analitički kako bi se osvetlio vilajet našeg uma. Pošto je svaki san individualni doživljaj, valja znati da raznorazni postojeći „tumači snova“ s opštevažećim tumačenjem simbola ne pomažu mnogo. Daleko je bolje da napišete sve ono što ste sanjali, a da onda na to iznesete određene asocijacije koje vam padaju na pamet. Neka asocijacije budu slobodne i spontane, možda ćete na taj način uspeti da saznate šta vaša podsvest želi da vam kaže.

Zašto je važno tumačiti snove? Podsvest ispoljena kroz snove može se iskoristiti za rešavanje svakodnevnih problema. Budući da je logička kontrola u snu manje aktivna, naš mozak može da se prepusti slobodnim asocijacijama i da pođe putem neobičnih rešenja. U toku sna su i inače aktivni oni delovi mozga koji su preko dana angažovani pri rešavanju problema. Zbog toga se sve dnevne muke mogu razrešiti u snu – pod uslovom da naučite da odgonetnete noćne doživljaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.