Momci neće biti oduševljeni: Kako se muški polni organ menja tokom godina

Ovde nije reč o tome šta bi moglo da se dogodi sa muškim polnim organom. Ne radi se ni o čudnim nesrećama niti o onim situacijama koje se dogode kada pokušate da povećate penis.

Reč je o stvarima koje će se verovatno s vremenom dogoditi i vašem penisu, ako već nisu. Kao i ostali delovi vašeg tela, i muško polni organ je u nemilosti godina koje prolaze. Do promene jednostavno dolazi.

Naravno, to ne znači da je ono što se događa isključivo loše, a neke promene ipak možete sprečiti ili odložiti, a kada je u pitanju usporavanje starenja muškog polnog organa, za postizanje ciljeva nisu vam potrebni nikakvi čudni proizvodi ili komplikovane vežbe.

Dr. Brajan Stajksner, direktor Instituta za zdravlje muškaraca u Jersey Urology Groupu, u razgovoru za Men’s Health objasnio je kako najefikasnije lečiti određena stanja.

Stvari padaju

Prema dr. Stajksneru, vaše mošnice će se opustiti kako budete starili. To je uglavnom neizbežni aspekt starenja zahvaljujući gubitku mišićne mase.

Ipak, „stvari“ možete zadržati tamo gde želite pomoću sve popularnijeg postupka koji se naziva skrotoplastika. Osim toga, neke mere možete preduzeti i odmah – nepušenje i održavanje zdrave telesne težine mogu pomoći u smanjivanju rizika od opuštanja mošnica.

Doći će do smanjenja penisa

Starenjem dolazi do progresivnog gubitka veličine. Uobičajene ćelije kože zamijene se neelastičnim vlaknima, a rizik od ovoga još je veći ako vredno radite na održavanju svog pivskog stomaka.

„Na svakih 15 kilograma koje izgubite, dodaćete oko jedan centimetar dužne penisu“, tvrdi dr. Stajksner.

Zakrivljeni penis

Zahvaljujući opetovanoj traumi naizgled bezazlenih stvari poput sporta i seksualnih aktivnosti, tkivo ožiljka može se nakupiti duž dužine vašeg penisa i tako izazvati zakrivljenost.

A ako to nije dovoljno uznemirujuće, taj ožiljak se ne razvija simetrično. Tamo gde ste nekad bili „strijela“, postajete „luk“.

„Može se pogoršati tokom vaših 60-ih i 70-ih godina. Video sam pacijente čiji penisi izgledaju kao znak upitnika“, kaže dr. Stajksner.

Međutim, danas postoje injekcije botoksa koje pomažu sprečavanje pojave takvih ožiljaka i na kraju zakrivljenost penisa.

Erektilna disfunkcija

Postoji više od 30 miliona muškaraca s erektilnom disfunkcijom, a razlog tome je gubitak krvi.

„Imati erektilnu disfunkciju je poput srčanog udara penisa“, objašnjava dr. Stajksner: „A sprečavanje toga uključuje skoro isti savet koji dajete nekome sa srčanim poremećajem. Jedite kvalitetno, vežbajte – držite taj problem pod kontrolom i trebalo bi da budete dobro.“

Ali, ako se brinete o sebi, ovaj problem možete izbeći.

„Imam pacijente u 90-im koji imaju savršenu erekciju jer su se pobrinuli za sebe“, ističe dr. Stajksner.

Rizik od raka prostate raste

Većina muškaraca upoznata je s rizicima od raka prostate i testisa. Ali, osim njih, postoji i rizik od raka kože na samom penisu, pogotovo ako volite često odlaziti u solarijum.

Takođe, muškarci koji su neobrezani, ali ne pridaju naročitu pažnju svojoj ličnoj higijeni, mogu stvoriti uslove koji doprinose riziku od raka penisa.

„Klonite se solarijuma, a ako ste neobrezani, održavajte čistoću područja ispod kožice“, potiče dr. Steixner.

Što se tiče manje opasnih, verovatnijih promena, znajte da će se starenjem nivo testosterona smanjivati. To znači lagani, ali dosledni gubitak u veličini. Smanjena funkcija nerava i osetljivost mogu vam stvoriti poteškoće u postizanju orgazma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.