U trendu

Mudre stranice

Čitanje određenih knjiga može da ima terapeutsko dejstvo. Pojedine misli mogu da nas izleče od blage depresije, da nam ulepšaju jutro, dan ili veče. Da nas učine mudrijim i pametnijim spram određenih životnih situacija. Već i samo uživljavanje u likove i empatija koju razvijamo prema njima može da bude lekovita. Neke knjige, pored toga što imaju ovakvo dejstvo, potpadaju pod pojam opšte kulture i skoro da se ne možete predstaviti kao načitana osoba ako se neka od tih dela ne nalaze na vašoj polici pročitanih knjiga. Knjige ne kupujemo da bi nam zauzimale mesto u stanu već da ih čitamo.

Ako vas posao kojim se bavite ne ispunjava, posmatrajte ga kao sredstvo, a ne kao cilj. Razmišljajte o tome šta možete s platom, umesto o tome koliko vas ona određuje u društvu, i bićete srećniji. Idealna knjiga koja bi mogla da otkrije još poneku tezu o tome je „Američki psiho“ Breta Istona Elisa, roman o uspešnom biznismenu na Volstritu koji preko dana vodi korporativni život, a noću postaje hladnokrvni ubica. Sa 26 godina uspeva da ostvari američki san – ali i da postane psihopata.

„U meni nije postojala jasna, definisana emocija osim pohlepe i možda potpunog otuđenja“, kaže Istonov junak Patrik Bitmen. Eto dobre mantre koju treba ponavljati svaki put kada razmišljate o tome da bi zbog uspeha valjalo gaziti preko mrtvih. U situacijama kada nam raspoloženje drastično padne, nema boljeg leka od razgovora s prijateljem. Nekada je prijatelj važniji kao saveznik kada teška vremena dođu, nego kao glasnik nemilih činjenica. Setite se „Velikog Getzbija“ Skota Ficdžeralda i čuvene rečenice: „Svako smatra da je oličenje jedne kardinalne vrline, a ova je moja: ja sam jedan od najiskrenijih ljudi koje sam ikada upoznao“.

Ukoliko se nađete u situaciji da morate da birate između svojih najbližih i svojih uverenja, pravo je vreme da se prihvatite romana Meše Selimovića „Derviš i smrt“. Tamo ćete naći misao: „Ne ulazi u okršaj ako nisi siguran da ćeš oboriti protivnika“, ali i ideje koje ukazuju na to da je opraštanje razumevanje, da je davanje uvid i da je bez percepcije ega besmisleno govoriti o moralu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.