Naglo nije dobro

Bes, gnev, razljućenost – to nisu osećanja koja treba nekontrolisano ispoljavati. Kod muškaraca sklonim provalama besa i mrzovolji može se pojaviti poremećaj srčanog ritma, jer oni spadaju u grupu koja se lako razljuti, a tada se javlja težnja da nekog udare ili povrede prilikom izliva besa. Muškarci koji govore da se tresu od besa imaju glavobolje ili osećaju napetost u mišićima skloniji su poremećajima srčanog ritma.

Izražavanje emocija možda nije uvek zdravo. Ljudi misle da negativni učinci ljutnje na zdravlje mogu da se uklone izbacivanjem besa iz sebe, umesto njegovim nagomilavanjem. Međutim, to nije slučaj kod muškaraca koji spadaju u grupu razljućenih: njima preti povećan rizik, i to ne samo od poremećaja rada srca nego i od smrti usled bilo kojeg drugog uzroka. Kod žena, veza između srčanih poremećaja i temperamenta nije utvrđena, ali je to možda zato što one obolevaju od srčanih bolesti kasnije nego muškarci. Dakle, muškarci grubijani su u opasnosti. Nije ni čudo što se veoma često kaže da je muški pol „jači“ ili „grublji“ – to se očito ne odnosi samo na ispoljavanje snage već i na ispoljavanje emocija podjednako.

Nagle provale srca mogu vas dovesti u situaciju da se kasnije kajete zbog nečega što ste uradili ili rekli u afektu, ali tada već može da bude kasno da bilo šta ispravite. Neke stvari se teže opraštaju od drugih, osobito kada su određene akcije propraćene grubošću i nasilništvom. Žene vole snažne muškarce, ali to ne znači da možete da primenjujete silu nad njom ili nad okolinom kad god vam ona ili neko drugi istera osigurače. Poenta je u uzdržavanju i vladanju situacijom kada svojom krivicom ili pod uticajem drugih loših okolnosti budete dovedeni na granicu. Kanališite svoj bes, progutajte ga – nipošto nemojte dozvoliti da bude povređena neka vama draga osoba koja vam se u tom trenutku prva našla pri ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.