U trendu

Najbizarnija povreda: Prvi slučaj vertikalnog preloma penisa

Jedan Britanac stekao je titulu prvog u svetu, ali verovatno ne onoga sa čime bi se mogao hvaliti. Njegovi doktori kažu da je prvi poznati medicinski primer muškarca koji je doživeo vertikalnu frakturu penisa. Uprkos čudnoj povredi, potpuno se oporavio.

Fraktura penisa, tačnije cepanje tunica albuginea – zaštitne membrane koja okružuje erektilno tkivo u koje se sliva krv u penis.

Razlog zbog kojeg je osećaj poput preloma jeste što se većina tih povreda dešava tokom seksa kada se penis u potpunoj erekciji prekomerno savije pod pritiskom.

Povredu uvek prati pucketanje, modrica usled krvnog podliva, oticanje i naravno – bol. Povreda takođe uzrokuje i momentalan gubitak erekcije.

Urolog iza ovog specifičnog slučaja, objavljenog u časopisu Britiš medikal džornal kejs riports, kaže da je ovoga puta povreda bila veoma posebna i to ne na dobar način.

Kao i u ostalim slučajevima, pacijent se povredio tokom seksa, ali nije pokazivao mnoge uobičajene simptome. Nije čuo nikakav zvuk, otok nije bio velik, a nije ni odmah izgubio erekciju, već je ona postepeno nestala.

Lekarima je čitav slučaj bio sumnjiv pa su naredili snimanje magnetnom rezonancom. I bili su u pravu.

Pacijent je imao 3 centimetra dugačku poderotinu koja je počinjala sa desne strane i protezala se uzdužno preko sredine penisa, a ne popreko kako je uobičajeno.

U objavljenom tekstu se navodi da je to prva takva povreda do sada zabeležena u medicini.

I zaista, kolegijalne provere, kojima svi naučni tekstovi podležu, pokazale su da u medicinskim publikacijama na engleskom ne postoji slučaj vertikalne frakture penise.

Iako ovakve povrede mogu biti veoma ozbiljne sa posledicama, u ovom slučaju operacija je bila potpuno uspešna, a pacijent je uspeo da se oporavi bez dugotrajnih posledica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.