Ne ograničavajte se

Čak i najuspešniji među najuspešnijim ljudima imaju neke svoje kočnice i periode kada njihova samouverenost počne da „spava“ na poslu. Takve momente treba što pre da otkrijete kod sebe i da ih izbacite iz glave – zauvek!

Mnogi su se pre ili kasnije našli u situaciji da pomisle kako nisu baš previše dobri u nekom segmentu posla kojim se bave. Sumnja je normalna stvar. Ukoliko imate rupe u znanju, a gotovo je sigurno da ne postoji osoba koja rupe u znanju nema, zbog svoje sigurnosti ustanovite domaći zadatak koji ćete raditi kad god imate slobodnog vremena. Idite na kurs koji vam može pomoći, čitajte stručnu literaturu i kada sledeći put pomislite da ste nedovoljno stručni, recite sebi da preduzimate sve korake da biste to promenili, da biste se osećali bolje.

Česta je i situacija da neki kolega želi da potceni vaš rad. Važno je da shvatite da takve konstatacije nemaju nikakve veze s tim da li vi dobro ili loše radite svoj posao. Sve je upravo suprotno. Sasvim je moguće da kolega to izjavljuje ili se tako ponaša jer gaji izvesnu ljubomoru prema vama, pogotovo ukoliko njegov kriticizam nije konstruktivan – to je siguran znak da namere nisu poštene. Ignorišite to!

Nemojte sebe kriviti za stvari koje ne idu baš najbolje. Budite što češće s nekim ko vam podiže samopouzdanje, dakle, s kolegom ili koleginicom koji će vas stalno podsećati na sjajne stvari koje ste već ostvarili. Prođite kroz sve te stvari, uočite moguće greške, ali i analizirajte put kojim ste prethodni put došli do željenog rezultata. Trudite se da budete od pomoći drugima, tako ćete se bolje osećati i bićete sposobniji da u nekoj kriznoj situaciji pomognete svom samopouzdanju. Treba da naučite da obradujete i sebe i kolege na poslu – to podrazumeva dobro raspoloženje. Ukazujte pažnju svojim saradnicima, ali nemojte preterivati. Važno je samo da izbegavate tuđu sujetu i da držite pod kontrolom svoju. Ista priča važi i za zavist svih vrsta i porekla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.