Nema granice seksa

Kada je eros u pitanju, ne postoji starosna granica, jer je seksualna aktivnost preporučljiva u svim životnim dobima. Na kvalitet i dužinu seksualnog života utiču mnogi faktori, ali je jedna od osnovnih stvari prevencija – uklanjanje svih rizika koji mogu dovesti do problema i ugrožavanja seksualnog života. Svaka životna dob muškarca nosi ono što on treba da zna i uradi.

Ukoliko spadate u grupu mlađih muškaraca, prvo razbijte predrasude o dužini svog polnog organa. Iako se veliki broj muškaraca bavi tim problemom, pre ili kasnije dođe se do zaključka da dimenzije ne utiču na kvalitet seksualnog odnosa.

Druga zabluda mladih muškaraca jeste prerana ejakulacija, o kojoj se može govoriti tek ako seksualni čin traje manje od tri minuta. Povedite računa o cigaretama – o količini duvana koju unosite u svoj organizam, jer nikotin loše utiče na čitav kardiovaskularni sistem, pa tako i na erekciju.

Sredovečni muškarci mogu da kontrolišu probleme s erekcijom ukoliko redovno (recimo, na svakih šest meseci) odlaze lekaru da prokontrolišu sve uzročnike zakrečenja krvnih sudova. Za dobar seksualni život važan je i celokupni način života. Ne treba se izlagati nepotrebnom stresu, treba voditi računa o ishrani i ne valja preterivati s unošenjem alkohola. Zna se da povišeni pritisak ili dijabetes nepovoljno utiču na erekciju, a treba dodati i to da gojaznost direktno utiče na nivo testosterona. Vrlo je važna i fizička aktivnost – bar 40 minuta tri puta u toku nedelje.

Kada pređete 60 godina, da bi vam seksualni život i dalje bio uspešan, neophodna vam je redovna kontrola prostate, koja s godinama počinje da se povećava i da stvara probleme. Zato se preporučuju urološki pregledi jedanput godišnje i kontrola krvne slike na svakih šest meseci.

Dakle, ukoliko dovoljno vodite računa o svom zdravlju, nema razloga da ne uživate u seksu čitavog svog života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.