Nordijsko pešačenje

Nordijsko pešačenje, koje je nastalo u Finskoj kao vrsta treninga celog tela, danas se smatra najzdravijim sportom na svetu kad je reč o pozitivnim efektima koje proizvodi. Ovim sportom može se baviti svako – i onaj ko je star četiri godine i onaj ko je u poznoj starosti. Uz to, dok većina drugih sportova ima neku začkoljicu (previše su skupi, naporni ili iziskuju mnogo vremena), nordijsko pešačenje nema tih problema. Važno je samo da pored sebe imate štapove – oni će vam rasteretiti kičmu, kolena i kukove. Dok se pri džogingu treniraju samo noge i stražnjica, prilikom nordijskog pešačenja angažuje se oko 90 procenata ukupne muskulature.

Ova vrsta pešačenja predstavlja savršen aerobni trening za srce i krvotok. Čak i pri intenzivnom opterećenju puls se ne ubrzava previše. Mnogi džogeri se kad-tad suoče sa problemima – kolenima, zglobovima nogu, meniskusom ili Ahilovom petom. Ove tegobe retko se javljaju prilikom pešačenja, jer upotreba štapova rasterećuje zglobove pri svakom koraku. Blagi pokreti utiču na to da tetive postanu elastičnije zbog bolje pokretljivosti, te se mogu više opteretiti, a kosti postaju čvršće. Ritmično kretanje pri nordijskom pešačenju jača celokupnu leđnu muskulaturu, pre svega male mišiće. Upravo to efikasno sprečava pojavu bolova u kostima. Intenzivna pokretljivost i kretanje gornjeg dela leđa naročito pogoduju ljudima koji dugo rade za pisaćim stolom; pri tom su i na svežem vazduhu.

Inače, od ovog sporta ne profitira samo telo nego i um. Redovno pešačenje sa štapovima podstiče pokretljivost frontalnog dela mozga – on dobija više kiseonika, što podstiče sposobnost mišljenja i pomaže otklanjanju psihičkog stresa. Depresivnom raspoloženju je odzvonilo. Pored toga, za razliku od džogiranja, tokom ovakvog pešačenja pri svakom koraku napinju se donji stomačni mišići, a to povećava libido. Dakle, upražnjavanjem ovog sporta možete popraviti i svoj seksualni život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.