U trendu

Opasnost za zube

Najveća opasnost za zdravlje vaših zuba nastaje veoma rano, ali svoju ćud uglavnom ispoljava tek posle trideset pete godine. Gotovo da ne postoji osoba u savremenom svetu koja nema teži ili blaži oblik ove bolesti. O čemu je reč? O paradentozi – oboljenju potpornog aparata zuba: desni, vilične kosti i vlakana koja prave sponu između njih. Saznanje da se pati od ove bolesti uspeva da izbaci iz ravnoteže svaku osobu – zbog dugotrajnog lečenja koje sledi.

Međutim, da se higijena održavala redovno, ne bi postojali ni ovakvi problemi. Istina, na pojavu ove bolesti utiču nasleđe i stres, ali pre svega – nedovoljna higijena zuba. Prvo dolazi do zapaljenja desni. Ako ovaj proces traje dugo, dolazi do razgradnje vilične kosti, u koju je usađen sam zub. Šta se tada događa? Umesto da jedna trećina zuba bude van kosti, dolazi do remećenja tog odnosa pošto se desni povlače. Takav zub izgleda kao da je produžen, a ako zapaljenje dugo traje, stvaraju se paradentalni džepovi. U normalnim okolnostima, dubina ovog prostora između zuba i desni je do dva milimetra; sve drugo predstavlja opasnost koju treba lečiti.

Makar dva puta godišnje trebalo bi posetiti stomatologa kako bi se izbegle sve veće komplikacije. Nemojte dozvoliti da zubi počnu da vam se klate da biste potražili pomoć zubara. Hirurške intervencije ovog tipa nisu nimalo prijatne. Ukoliko ne predupredite bolest, doći ćete u situaciju da vam zubar saopšti kako je jedini lek za vas: vađenje zuba. S obzirom na to da se paradentoza javlja i kod mladih osoba, vrlo je važno redovno održavati higijenu usta i zuba. Pravilna higijena predstavlja veštinu koja mora stalno da se vežba. Budite zdravi, budite zadovoljni i imajte zdrav i blistav osmeh, uz pomoć svog zubara i redovnih lekarskih kontrola. To nije nimalo komplikovano – dovoljno je sve dobro isplanirati i onda brige nestaju same od sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.