Ostanite neoštećeni

Dobar deo muškaraca se bar jednom u životu našao u kockarskoj situaciji da ključeve svog četvorotočkaša preda u ruke majstoru koji mašinu, istina, popravi, ali svoje usluge naplati na način koji bi mogao da se opiše samo kao "pelješenje" i nikako drugačije. Prvi potez koji treba povući pre odlaska kod majstora je jednostavan i u vremenu informacija u kojem živimo ne predstavlja nikakav problem preduzeti ga – ne budite lenji nego se lepo detaljno raspitajte, budući da su preporuke najbolji način da izbegnete nepouzdane mehaničare.
Ako nemate prijatelja koji poseduje vozilo slično vašem, nađite ga preko nekog prijatelja kojeg već imate. Ukoliko idete za preporukom, napomenite mehaničaru ko vas šalje, jer svi oni znaju da usmena reč može da im podigne rejting – ili da im otera mušterije. Po staroj čaršijskoj logici, loše vesti i informacije o lošim iskustvima putuju dvostruko brže od dobrih. Druga stvar koja je važna jeste da ne čekate da nešto krene po zlu da biste otišli kod mehaničara. Delujte preventivno. Nema razloga da ne odete do preporučene radionice zbog rutinske promene ulja ili štelovanja točkova. Taman ćete videti kako se odnose prema mušterijama. Ukoliko zaista vodite računa o svojim kolima, onda sigurno čuvate i kopije ranijih servisiranja. Ta istorija je od ključnog značaja za mehaničara – sprečiće ponavljanje posla i pomoći će da se utvrdi problem.
Sređeni podaci pokazuju i da vam je stalo do vašeg automobila, što će povećati mehaničarevo poštovanje prema vama. Raspitajte se i da li "majstor" radi na procenat. Ako je tako, razmislite dvaput. U najvećem broju slučajeva reč je o kvarovima od 1.000 dinara koji se pretvaraju u projekte od 100 evra zahvaljujući nepotrebnim serviserskim preporukama. Na kraju, uzmite račun sa svim stavkama kako biste pronašli bilo kakvo dvostruko naplaćivanje. I nemojte se plašiti cenkanja. Ništa ne boli da se pita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.