Ostvarite plan

Verovatno vam je život pun planova koje ste jednog dana sebi zacrtali. Problem može da bude to što se mali deo njih ostvario i što ste odlučili da sve prepustite sudbini. Greška je u tome što najveći deo stvari koje ste zacrtali zavisi samo od vas. Zato se dobro potrudite, skupite svu raspoloživu dobru volju i ostvarite sve što se može. Samo bez prejakih želja. Naravno, to ipak ne znači da ne treba da budete optimista. Jedino je važno da realno procenite svoje mogućnosti i da prema tome odredite svoje ciljeve.

Ako, na primer, želite posao, sigurno ga nećete naći ako sedite u kući. Malo više interesovanja, volje, ambicije i kretanja brže će vas dovesti do željenog uspeha. Samo nemojte očekivati da ćete momentano po zaposlenju dobiti mesto direktora u nekoj firmi. Trudite se da sve vreme budete dobri sebi pa ćete tako biti dobri i drugima.

Ne budite previše samokritični. Zapamtite: mnogo je važnije kako vi vidite sebe nego kako vas drugi vide. Najbolji lek protiv preterane samokritike je nabrajanje vrlina, što, naravno, nećete raditi pred drugima. Kada osetite da ste „mnogo mali“, prisetite se svojih dobrih osobina – od duhovnih do fizičkih – i to samo dobrih. Iskoristite to kao odličnu terapiju koja se lako izvodi a i te kako pomaže jačanju ličnosti.

Budite uporni do kraja. Prvo počnite da ostvarujete manje ciljeve – preko njih ćete kasnije doći do onog najvažnijeg. Već drugi ili treći pokušaj mora vas dovesti do uspeha. Upornost je jedini način da rešite svaki svoj problem. Sve treba prihvatiti kao dobar izazov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.