Ovaj lek koristimo redovno, a izaziva neplodnost muškaraca

Grupa naučnika sa Univerziteta u Kopenhagenu otkrila je da popularni analgetik i antipiretik ibuprofen može da dovede do neplodnosti kod muškaraca. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“, prenosi „Science Alert“.

U eksperimentu je učestvovao 31 muškarac uzrasta od 18 do 35 godina. Oni su bili podeljeni u dve grupe. Prva grupa ispitanika primala je 600 miligrama ibuprofena (ekvivalent tri tablete) svakog dana tokom šest nedelja, a drugi su primali placebo.

Nakon 14 dana, kod muškaraca iz prve grupe primećeno je povećanje proizvodnje luteinizirajućeg hormona (koji proizvodi prednja hipofiza). On utiče na sintezu testosterona koji je neophodan za formiranje spermatozoida. Prevelika koncentracija tog hormona preti smanjenju proizvodnje testosterona i, kao posledica toga, dovodi do neplodnosti.

Naučnici su istakli da su njihovi ispitanici uzimali ibuprofen u umerenim dozama, tako da negativne posledice nisu bile mnogo izražene. Međutim, oni koji taj lek protiv bolova uzimaju u velikim dozama i redovno, na primer profesionalni sportisti, trebalo bi da budu pažljiviji.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. ANDREJ

    Ja kada god se osecam lose i bezvoljno,progutam jedan cardiopirin od 1oo mg.u pocetku nisam obracao paznju kako na mene deluje.Medjutim,posle mesec dana otprilike,primetio sam,da sat posle popijene tablete,odjednom pocinjem da osecam zatezanje u pantalonama i veliku napetost polnog organa.Posto sam utvrdio,da je to u stvari dejstvo cardiopirina,svaki put pre dolaska moje devojke u stan,ja popijem tabletu i mogu da vodim ljubav neprekidno,po nekoliko casova.To je moje iskustvo.Kako taj lek deluje na druge muskarce,nije mi poznato.

  2. Dragan

    Ne znam kako je kod ostalih ljudi, ali kad ja uzmem brufen, to je kao da sam uzeo vodu, ne smanjuje mi bol, nema nikakvog efekta na mene, tako da sam ga odavno izbacio iz upotrebe. Jedan analgin, novalgetol (da li se to uopste vise proizvodi u tabletama, znam da ima u injekcijama?), ili kofan na mene imaju 100x jace dejstvo, a trebalo bi da je obrnuto.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike