Provera mišića

Veoma je prijatno baviti se nečim kada su rezultati odmah vidljivi. Farbanje ograde je u tom smislu savršen posao. U teretani nije takav slučaj. Kako da znate jeste li izabrali pravi tempo, opterećenje, način…

Jedan od sigurnih znakova da radite pravu stvar jeste taj ako imate osećaj da vežba koju radite deluje baš na mišiće za koje je predodređena. Nelagodnost koju prvi put osećate u zglobovima kasnije treba da nestane, dok će iza nje ostati samo osećaj napregnutosti ciljanih mišića.

Ukoliko za vreme treninga osećate glad, nešto nije u redu. To je znak da vam je pao nivo šećera, što će rezultovati umanjenjem mišićne mase. Osluškujte svoje mišiće. Oni će vam sami reći koliko su bili aktivni u toku vežbe. Ako ste, na primer, trenirali rameni pojas, pri jednostavnom pokušaju da se očešljate osetićete blago drhtanje ruku. To je znak da ste dobro namučili muskulaturu.

Nema prijatnije stvari od posmatranja tela koje se menja u pravcu napretka. Ukoliko stvari idu kako treba, posle svakog treninga, osetićete euforiju – vaše raspoloženje biće popravljeno. Tada su svi problemi potisnuti u drugi plan. S vremenom ćete primetiti i kako vam se snaga između serija ne gubi, što dokazuje da je tehnika kojom vežbate ispravna.

Na kraju, znaćete da radite sve kako treba ako primetite da s nestrpljenjem očekujete svaki novi trening. Ukoliko postižete rezultate, želećete da tako nastavite i vaš motiv će biti jak, što je veoma važno. Na kraju krajeva, motivacija jeste osnovni pokretač; da nije bilo nje, verovatno ne biste ni poželeli da popravite svoju muskulaturu. Bitno je samo da stvari držite pod kontrolom kako biste mogli da znate tačno kada ste i u kojoj meri ostvarili svoj cilj. Dobri načini uvek se svode na samokontrolu, i to ne samo kada je odlazak u teretanu u pitanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.