Simptom raka prostate koji muškarci ne bi smeli da ignorišu, upozorava onkolog

Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca i pogađa otprilike svakog osmog muškarca tokom života. Međutim, rano otkrivanje problema može uveliko pomoći u osiguravanju pozitivnih rezultata. Zbog toga stručnjaci savetuju muškarcima, posebno starijima od 40 godina, da budu svesni bilo kakve promene u svojim navikama mokrenja.

Onkolog dr Jiri Kubes tvrdi da ovo može pružiti potencijalno spasonosno rano upozorenje da nešto nije u redu.

„Kao i kod svake promene na vašem telu, trebalo bi da je pažljivo pratite i što pre potražite savet od svog lekara opšte prakse. U nekim slučajevima neće biti razloga za brigu, ali je važno da se konsultujete sa specijalistom ako imate bilo kakvih nedoumica. Glavni znaci upozorenja su povećana potreba za mokrenjem, tokom dana i noći, sporo ili povremeno mokrenje i osećaj da i dalje morate da urinirate čak i kada završite“, rekao je dr Kubes za Dejli ekspres.

Dodaje da bi u urinu moglo biti čak i tragova krvi. „Pored toga, ponekad će osobe sa rakom prostate osetiti i nelagodnost kada sede“, upozorio je onkolog.

Prema veb stranici britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS): „Rak prostate obično ne izaziva nikakve simptome sve dok rak ne naraste dovoljno da pritisne uretru, što može ometati protok urina.

Tada počinju da se pojavljuju znaci upozorenja koji bi trebalo da podstaknu brzu akciju i kontaktiranje lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.