U trendu

Službena umerenost

Ukoliko prvi put odlazite na službeni ručak ili večeru, pored opštih pravila ponašanja u restoranu (koja ste dosad sigurno savladali) nije na odmet da se upoznate i s pravilima ponašanja koja se tiču poslovnog ručavanja. Neke stvari nikako ne treba smetnuti s uma. Ne preterujte s pićem, zdravicu prepustite onome ko vas je pozvao, uživajte u novim ukusima, ali pazite na manire. To podrazumeva da se svakako nećete svađati oko računa i da ćete u toku obroka biti taktični u svemu onome što radite.
Ma koliko dobro podnosili alkohol, budite oprezni s pićima, kojima ćete sigurno biti ponuđeni. Drugačije je kada pijete prilikom noćnog provoda, a drugačije kada treba da obavite posao sedeći u restoranu. Obavezno popijte nešto, ali budite umereni, jer vam se može dogoditi da vas alkohol doslovce obori s nogu i upropasti vaše šanse da sklopite unosan posao. Što se tiče hrane, probajte specijatite lokalne kuhinje (posebno ukoliko ste otputovali u inostranstvo) i proširite svoje gastronomske vidike. Ukoliko ste alergični na neku vrstu hrane, to obavezno recite svom domaćinu pre nego što počne da naručuje, da ga ne biste doveli u neprijatnu situaciju.
Što se tiče plaćanja računa, obično se dogodi da onaj ko vas je pozvao na ručak vrlo diskretno, da vi to i ne primetite, plati račun. Tada se svaka dalja rasprava o plaćanju ceha smatra vrlo nepristojnom. Ukoliko ste na poslovnom ručku u inostranstvu, trudite se da budete obavešteni o političkoj situaciji u zemlji u koju putujete, ali se u razgovoru trudite da zauzmete što neutralniji stav. Mnogo bezbednije teme za razgovor kojima se probija led su umetnost, muzika, književnost… Prijatnije će vam biti da ručak koji ste započeli privedete kraju ćaskajući o nekim temama koje nisu toliko "teške za stomak".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar