Sprečite znojenje

Bez obzira na godišnje doba, postoje situacije u kojima se jednostavno znojite. Obavljanje fizičkih poslova ili odlazak u teretanu – svejedno je. Bilo da je sunce ili ne, znojenje je pojava koja se ne može izbeći. Ono s čime se prvo treba pomiriti jeste to da je prirodno i zdravo znojiti se. Ipak, prekomerno znojenje kod određenih osoba može izazvati mnoge neprijatnosti. Tada dezodoransi i antiperspiranti jednostavno nisu dovoljni.

Ukoliko spadate u grupu onih koji se preterano znoje, nosite isključivo laganu odeću od prirodnih materijala i dnevno pijte od pola do jednog litra sveže spremljenog čaja od žalfije, koja je veoma efikasna u smanjivanju produkcije znoja. Kada se ujutru probudite, popijte dve kašike prirodnog jabukovog sirćeta razređenog u čaši vode; jeste da ukus ne bude prijatan, ali će ovaj mali jutarnji ritual sprečiti da se znojite u toku dana. Umesto klasičnog sapuna za pranje tela koristite antibakterijske losione ili sintetičke sapune, a što se ishrane tiče, ne bi bilo loše da jedete manje mesa, posebno onog koje je masno, a da umesto njega navalite na povrće. Podrazumeva se i izbegavanje preterano vrućih ili preterano hladnih pića, smanjenje pušenja, alkohola i jakih začina, kao i svih ostalih namirnica koje mogu da utiču na miris znoja: beli luk, špargla ili plodovi mora.

Sve to neće imati nikakvog smisla ukoliko se ne budete redovno opuštali, jer stres, izazvan strahom ili ljutnjom, pospešuje znojenje. Na kraju treba imati na umu da na tržištu postoji bezbroj sredstava čijom se redovnom upotrebom, u kombinaciji sa svakodnevnim higijenskim navikama, može ublažiti prekomerno znojenje. Pogađate, nijedan dezodorans ili antiperspirant neće vam biti ni od kakve pomoći ukoliko ne budete redovno vodili računa o ličnoj higijeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.