U trendu

Srećne okolnosti

Osnovna karakteristika svih optimista je to što će oni, čak i nakon automobilske nesreće, biti spremni da izgovore: "Sreća što sam živ!", a ne "Zašto se ovo baš meni desilo?" Optimizam se ogleda i u tome što neko uplaćuje loto čitavog života i nikada ne dobije ništa, dok neko odmah nakon što je uplatio svoj prvi tiket u životu uspe da dobije milion. A i jedni i drugi su želeli isto. Da li naša želja ima nekog uticaja na sreću? Ko želi više ili jače, on i dobija? Ili je ostvar obrnuta? Da li je pored pozitivnog razmišljanja još nešto presudno za osećanje sreće? Sigurno je samo to da je sreću najteže staviti u okove definicije i objasniti je.
Verovanje u faktor sreće može usloviti razvoj pozitivnog razmišljanja, koje posledično vodi do srećnih okolnosti. Ljudi koji veruju u sreću su optimisti, zadovoljni su u životu i lepog su raspoloženja. Na loše događaje gledaju kao na splet okolnosti, ali se o njih ne spotiču, već idu dalje, samoohrabrujući se. Optimiste karakterišu još neke osobine: fleksibilni su, otvoreni prema promenama i učenju novog, usklađuju lične vrednosti i uverenja sa životom koji žive, spremni su za rizik, imaju delotvornu komunikaciju sami sa sobom i s drugima.
A svako do nas ima predispoziciju da ostvari neku od ovih pozitivnih osobina. Nekada su resursi kojima raspolažemo vidljivi i lako dostupni, a nekada je potrebno osloboditi ih. Jedino je sigurno da su resursi tu – u nama i oko nas. Što jasnije i preciznije definišemo svoje ciljeve i svoju viziju, biće nam lakše da prepoznamo svoje resurse za sreću i primenimo ih.
Ako sreća ne dolazi trudom, kao blagoslov ili pozitivnim razmišljanjem, da li je moguće da je ona zapisana u zvezdama i čeka da nam je neko pročita?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.