Šta je jače od muškosti?

Seksualna nemoć je jedina stvar koja istinski može da uznemiri apsolutno svakog muškarca. Uznemirenost može da naraste do te mere da mu se život načisto poremeti, da ga učini nesigurnim za bilo kakvu komunikaciju sa suprotnim polom. Pošto subjektivni osećaj manje vrednosti može da se proširi i na druga polja delovanja, porazi bi mogli da postanu apsolutna neminovnost. Zašto se to događa?

Muškarci svoju seksualnu moć izjednačavaju s muškošću, iako muškost odražava mnogo više. Seksualna moć podrazumeva najčešće erektivnu moć, koja omogućava uspostavljanje i održavanje erekcije, neophodne za kvalitetan seksualni čin. Međutim, to je samo deo sveukupnog ponašanja muškaraca koji nas ne predstavlja u pravom svetlu. Drugim rečima, muškarac može biti muževan, a impotentan iz brojnih razloga. Uzorci mogu biti organske prirode (razni poremećaji i oboljenja), ali i mnogi drugi razlozi mogu dovesti do sužavanja polnog nagona. Nekada je uzrok polne nemoći psihogene prirode, pa se posle dva-tri neuspeha javlja strah od seksualnih nastupa, a uplašenost i zabrinutost dodatno ometaju uspostavljanje erekcije.

Umesto da se usredsredi na telesno privlačne detalje žene, muškarac je usredsređen na sopstveni strah od neuspeha, pa upravo do neuspeha i dolazi. Mnogi su načini kojima se može pobediti impotencija, i ne moraju neophodno da uključuju terapije lekovima. Neka vrsta terapije moglo bi da bude i uzdržavanje od seksa na neko vreme, ali bez gubljenja erotske bliskosti s partnerkom. Time će se otkloniti strah, što dalje omogućava muškarcu da se usmeri na telesne senzacije partnerke. Partnerska podrška je prevashodno važna, možda čak i ključna u pojedinim slučajevima, jer iako problem jeste samo „njegov“, rešenje problema mora biti zajedničko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.