Stil trošenja

Kada je novac u pitanju, računica je jednostavna: na putu ste da zaradite ili svoj prvi milion ili debeo minus u banci. Kako trošimo novac u stvari je emocionalno pitanje. Sviđalo se to nama ili ne, danas se uspešnost ljudi meri količinom novca koju zarađuju; što više novca, to više samopouzdanja. Međutim, novac nije nužno oruđe za veće zadovoljstvo životom. Ako trošite i štedite racionalno, osećaćete se srećnije u životu.

Svakako da nije dobro ako trošite više nego što imate na računu. Ukoliko sve to i ignorišete, onda imate problem. Nerealno procenjujete koliko novca možete da potrošite i uvek plaćate kreditnom karticom, čak i onda kada za tim nema potrebe. Moguće je da vam prijatelji zavide na tom živim-u-ovom-trenutku-stavu, ali mogli biste da zapadnete u dugove ako odmah ne preispitate svoje finansijske navike. Stanje na vašem računu samo može da vam potvrdi da ne možete da imate onakav stil života kakav zaslužujete.

Zato udahnite duboko i odredite sebi realan budžet. Posle tri nedelje shvatićete da ono što uštedite tako što na posao donosite doručak od kuće (umesto da na putu do kancelarije kupujete kroasane) možete da iskoristite za kupovinu neke druge sitnice koja će vam mnogo značiti u određenom trenutku. Zar nije loše da kupujete i trošite novac a da posle toga osećate grižu savesti? To što stojite s obe noge na zemlji neće vam biti od velike koristi ako sami sebe proganjate zbog neke neracionalne potrošnje.

Umesto toga, sve radite planski. Bolje je kada tačno u dinar znate koliko novca imate na računu i kada su vam računi uvek plaćeni na vreme. Možete čak i da ih uredno sortirate sa strane kako biste imali materijalni dokaz svoje odgovornosti. Nemojte trošiti više nego što možete da priuštite. To ne znači da ste štedljivo čudovište – to znači da ne dopuštate sebi da novac gospodari vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.