U trendu

Studije su otkrile koje su najbolje godine za muškarce da postanu očevi

Muškarci često misle da njihove godine nisu bitne kada je u pitanju začeće i da je biološki sat pojam vezan samo za majke. Međutim, kvalitet sperme s godinama opada.

S biološkog stajališta, stručnjaci koji su radili na istraživanju objavljenom u Journal of Epidemiology & Community Health smatraju da je muškarac najprikladniji za očinstvo od kasnih 20-ih do ranih 30-ih.

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstariji muškarac koji je postao otac bio je 92-godišnjak. Ipak, muškarci stariji od 40 godina imaju manju verovatnoću za uspeh što se tiče začeća.

Muškarci ne prestaju da proizvode spermu, ali ona s godinama prolazi kroz genetske mutacije, što povećava verovatnoću za oštećenja DNA sperme. To može uticati na plodnost, kao i na zdravlje buduće dece.

Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će muškarci koji postaju očevi u poodmaklim godinama imati decu s neurorazvojnim poremećajima. Studija sprovedena 2010. godine primetila je da potomci muškaraca starijih od 40 godina imaju petostruko veći rizik od razvoja poremećaja autističnog spektra u poređenju s opštom populacijom.

Zdravlje sperme može da zavisi od različitih faktora. To uključuje ishranu, pušenje, ispijanje alkohola, rekreativno uzimanje droga i gojaznost. Pušenje je povezano ne samo sa smanjenjem kvaliteta sperme već i s količinom i pokretljivošću spermatozoida.

Za proizvodnju optimalne sperme neophodno je jesti zdravu hranu. Ako imate prekomernu tjelesnu težinu, gubitak kilograma olakšaće začeće. Neke studije sugerišu da ishrana bogata antioksidansima takođe može pomoći. Takođe, važno je smanjiti pušenje i konzumaciju alkohola na minimum. Muškarcima se savetuje i izbegavanje nošenja preuske odeće, dugo držanje prenosnog računara u krilu, kao i dugotrajno sedenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar