Stvar je u boji

Jedino u šahu bela boja je u prednosti. U drugim stvarima, onim životnim, a posebno kada je reč o ishrani, boja donosi ne tako malu prednost. O efektima koje obojene hranljive materije imaju na vaše zdravlje ne treba mnogo govoriti – o tome su pisane silne knjige, a i mnoga istraživanja potvrdila su da su obojene materije daleko zdravije za vaš organizam. Da vidimo onda šta sve može da bude u koloru a da vam prija više od uobičajene bele boje.
Uzmite, na primer, buđ na siru; plavu, nipošto belu. Zbog čega? Plava buđ blagotvorno deluje na mikrofloru želuca, dok bela, nažalost, samo izaziva snažan zadah iz usta. Onda se setite piva! Rado ga pijete, sami ili sa društvom, u manjim ili u većim količinama. Uvek je bolje da se opredelite za tamno pivo, ređe svetlo. U tamnom pivu ima više rastvorljivih složenih ugljenih hidrata, što ovu tekućinu čini odličnim gorivom za ceo organizam. Imajte na umu i to da je pivo najbolje ako je točeno.
Zatim prava uživancija – čokolada. Vrlo je verovatno da više volite crnu nego onu koja je bela. Da budemo precizni, reč je o braon boji. Samo kakao zrna, koja su jedan od glavnih sastojaka čokolade, sadrže izvesne alkaloide koji stimulišu stvaranje hormona radosti. Kako stoje stvari kada je u pitanju povrće? Crveni, a ne beli pasulj sadrži više magnezijuma i mikroelemenata koji su dobri za smanjivanje stresa, a zna se da je stres najveći neprijatelj savremenog čoveka.
Kupus takođe može da se javi u različitim bojama. Ukoliko izaberete crveni, nećete pogrešiti. U crvenom kupusu ima daleko više hranljivih materija. Ako karfiol smatrate kupusom, onda najpre konsumirajte njega, pa sve ostale vrste kupusa. Na kraju, imajte na umu još i to da je braon šećer daleko korisniji od belog. Ne bi bilo loše da, ako ništa drugo, barem ovo uvedete kao malu novinu u svoju ishranu, jer šećer koristite veoma često a da toga zapravo niste ni svesni. Sad kada znate sve to, vidite i sami da nema nijednog razloga zbog kojeg ne biste mogli da se hranite zdravije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.