Svađa zbog novca

U vremenu liberalnog kapitalizma, koji nam se primiče polako ali sigurno, ljubav poprima odlike čistog merkantilizma. Stoga nije čudno što mnogim savremenim parovima upravo novac predstavlja kost u grlu. Nikada ga nema dovoljno, a kada ga ima, brzo se potroši.

Pripadnice lepšeg pola često se žale da muškarci izbegavaju teške finansijske teme, bilo da je reč o kupovini stana, većem kreditu ili nekoj drugoj ozbiljnijoj novčanoj transakciji. Da li je to zbog toga što je nama svojstveno da živimo lagodno i opušteno, bez previše mentalnog naprezanja? Jesu li onda dame silom prilika prinuđene da rade i muške poslove? A kada rade i zarade i kada im dojadi što vi ne želite da pričate o kreditima, okrenu se sebi i novac počnu da troše na garderobu i ulepšavanje svog izgleda. Koji je onda pol finansijski nepraktičan?

U svakom slučaju, kada se pojavi nestašica novca, u skladu s maksimom da nesreća nikada ne dolazi sama (uvek je tu i nevolja), sledi gunđanje. Jači pol prigovara do mere koja ume da postane i neprijatna. U znak čiste odmazde zbog pretrpljene grdnje žene odlaze i troše poslednji novac koji se nalazi na računu. Upravo bi zbog takvih razmirica bilo dobro da svako od partnera ima svoj zaseban bankovni račun. Spajati ljubav i novac jednostavno nije praktično.

Da se ovakvi sukobi ne bi dešavali, pored posedovanja razdvojenih bankovnih računa, trebalo bi da sednete i iskreno porazgovarate o svim tekućim važnim stvarima u vezi s kućom i porodicom. Trošenje novca trebalo bi da se isplanira detaljno, s potpunim uvidom u sezonska sniženja i godišnje prioritete. Onda ona neće morati da se odrekne šopinga, niti ćete se vi stiskati ukoliko želite da kupite nov automobil. To je jedini način da pregrmite problem nemaštine i da izbegnete svađu zbog toga što u kasi nema onoliko novca koliko ste oboje planirali da ga bude.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.