U trendu

Svesni svojih kvaliteta

Narcisoidne osobe najčešće se definišu stalnim zurenjem u svoj odraz u ogledalu i neprestanim uživanjem u komplimentima koji im se daju. Ona druga strana medalje, nazovite je tamnijom ili psihološkom, tvrdi da se iza stalne potrebe za tuđim divljenjem i odobravanjem zapravo skriva duboka nesigurnost. Dakle, tuđi pogledi mogu da vam daju krila, ali da li to onda znači da ste bez njih sasvim nesvesni svojih pravih kvaliteta?

Postoje osobe koje su najsrećnije onda i samo onda kada su svi pogledi prisutnih uprti u njih, kada su obasjani reflektorima, kada im se dive i aplaudiraju im. Svesni su svoje lepote i rastu kao kvasac kada su hvaljeni, a komplimenti im ulivaju snagu i sigurnost. Međutim, obratite pažnju na ono što se događa tim istim ljudima kada se nađu u situaciji da nisu primećeni. Gubljenje tla pod nogama i stalna težnja da na neki način budu primećeni u javnosti nije retka pojava. Naravno, uz takvu strukturu ličnosti nikakva kritika nije dobrodošla, jer se od drugih očekuje jedino divljenje. Takvo ponašanje otkriva da samopoštovanje te osobe nije baš na zavidnom nivou.

Ukoliko ste vi ta osoba, krajnje je vreme da postavite neke limite svojoj narcisoidnosti. Dosta s prikrivanjem i maskiranjem strahova i mana. Umesto da budete savršeni, postaćete arogantni i nedostupni. Divljenje u tuđem pogledu pokušajte da zamenite željom za pravim ljudskim kontaktom.

Osobama koje su svesne svojih mana i kvaliteta nije potrebno da im drugi govore da su lepi i pametni kako bi se dobro osećale. Za ispunjenost je dovoljno saznanje da ste dali sve od sebe da nešto uradite što bolje ili barem najbolje moguće. Ako se to ne desi – nije smak sveta. To ne treba da vas obeshrabri da se i dalje trudite da dokazujete svoje kvalitete. Naravno, ne valja biti ni preterano skroman, jer traženje tuđeg odobravanja nije znak nesigurnosti nego način da se uspostavi prisniji odnos s ljudima do kojih vam je stalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.